2016. február 20., szombat

11 szabály, amit be kell tartanod, ha egy transz nővel randizol

Nélkülözhetetlen tanácsok férfiaknak, akik szeretnének transz nőkkel randizni.
Üdv mindenkinek!
Hogy álltok a randizással? Van köztetek szingli transz nő? Van egy pár, ugye? Nos, én tanúsíthatom, ennek oka, hogy mindig ugyanabba a típusú fickóba futunk bele. Ő Tájékozatlan úr, Tapasztalatlan úr, és millió kérdése van, de egyik sem arra vonatkozik, hogy ki vagy, inkább arra, hogy „mi” is vagy te. És nem feltétlenül arról van szó, hogy ezek a férfiak ne lennének jó szándékúak, csak arról, hogy az esélyeiket rombolják azzal, hogy tájékozatlanok azzal a nővel kapcsolatban, akihez pedig egyértelműen vonzódnak.
Nos, itt van néhány szabály, amit érdemes betartanod, ha egy trnasz nő iránt érdeklődsz. Kérlek, figyelmesen olvasd el - hidd el, tudom, miről beszélek.

1. NE HÍVJ MINKET „TRAVINAK”!

Mert nem jársz vele jól. Ez ugyanis egy rosszindulatú szleng szó, amit egyesek az LMBTQ közösségekben használnak, néha viccből, de sosem egy kulturált beszélgetésben. Ez egy durva szó. Más szavak, amik szintén tiltólistán vannak: transzi, shemale, ladyboy. Brrr! Amit helyette használhatsz: “transz nő”, “nő”, vagy az a szó, amit a választottad előnyben részesít.
Ha pedig biztosra akarsz menni, hogy ne mondj semmi sértőt, vagy hülyeséget, olvasd el ezt: Helytelen és sértő kifejezések [és helyette preferált kifejezések]

2. UGYANOLYAN TISZTELETTEL BÁNJ VELÜNK, MINT BÁRMELYIK CISZNEMŰ (=nem transznemű) NŐVEL!

Sokszor tapasztalom, amikor bárokban dumálok pasikkal, hogy igazán udvariasak velem (kinyitják az ajtót előttem, érdeklődnek irántam), egészen addig, amíg meg nem tudják a transz mivoltomat. Ekkor viszont hirtelen máshogy kezdenek viszonyulni hozzám. Még a kérdéseik is megváltoznak: a „Szeretsz utazgatni?” helyett jönnek a „Mit szeretsz a szexben?” típusúak. Ez nagyon frusztráló, megalázó és degradáló magatartás. Valódi emberi kapcsolatot és szeretetet érdemlünk. Ha ezt nem vagy képes nyújtani, hagyj minket békén.
3. A LEGTÖBBÜNK NEM A GENDERTUDOMÁNYOK PROFESSZORA.
Ne várd el feltétlenül mindannyiunktól, hogy transz témákról beszélgessünk veled. Ne kérdezz minket a randin olyasmiről, hogy hogyan éljük meg a saját transzneműségünket, hogy mi az álláspontunk a transz nők helyzetével kapcsolatban a világon. Ennek semmi köze ahhoz, hogy kik vagyunk. Ha a kérdezett lány szoftverfejlesztő, inkább a munkájáról kérdezd. Ha festő, arról fog tudni mesélni. Inkább vegyél magadnak pár témába vágó könyvet, vagy olvasgass az interneten (TransVanilla, Transition Blog), minden információt megtalálsz ott. Ha különösen tájékozott akarsz lenni, menj el egy ilyen témájú előadásra - mi ugyanis nem vagyunk tanárok. Persze előfordulhat az is, hogy a partnered éppen a téma szakértője, vagy egyszerűen érdekli, és szívesen beszélget róla  - de ekkor is legyél óvatos, és figyelj rá, hogy terheld túl a kérdéseiddel!

4. NE KÉRDEZZ A MŰTÉTEINKRŐL!
Egymás testéről, orvosi beavatkozásokról vagy nemi szervekről nyilván lehet beszélgetni, ha mindketten úgy érzitek és ha szükséges. De ezek nagyon személyes és érzékeny témák: ezzel indítani egy levelezést, vagy egy randit egyáltalán nem megnyerő, hanem mélységesen bunkó dolog. Ráadásul teljesen emberfüggő, hogy ki mikor érzi idejét ilyesmiről beszélgetni; például sok transz nő egyáltalán nem, vagy csak akkor szeretné ezt megosztani, ha szexuális közelségbe kerül valakivel. Olyan is van, aki személyes ismerkedés, vagy randi közben is szívesen sort kerít egy ilyen beszélgetésre. Ha úgy érzed, hogy mindenképp megkerülhetetlen a téma, akkor ahelyett, hogy minket kérdeznél a nemi szervekről, vagy a testünkről, inkább mond el te, hogy mi az, amit szeretnél, vagy hogy milyen testi preferenciáid vannak. Egyrészt így elkerülheted, hogy megbánts másokat, másrészt gondolj bele; neked valószínűleg jóval könnyebb erről beszélni, mint a legtöbb transz nőnek.
5. BÁTRAN KÉRDEZZ MINKET A HOBBIJAINKRÓL, ARRÓL, AMI BOLDOGGÁ TESZ MINKET.
Imádok bárokban időzni a barátaimmal, lazítani a természetben, villásreggelizni egész nap és a lakásomat csinosítgatni. Napokig tudnék ezekről beszélni! Ez valóban egy olyan téma, ami közelebb hozza hozzád a másik embert.
6. NE KÉRDEZD AZ ELŐZŐ / „IGAZI” NEVÜNKET!
Sajnos, a tapasztalat azt mutatja, néhány ember képes feltenni ezt a tapintatlan kérdést. Ez teljesen helytelen. Semmi közöd hozzá. És miért akarnád tudni? Egyáltalán emlékszel a vezetéknevemre? Miért érzed, hogy tudnod kéne a régi nevemet? Ez bunkóság.
7. KÉRDEZD MEG, MIK A JÖVŐBENI CÉLJAINK!
Sok lánynak nagy álmai vannak, és semmi sem állíthatja meg őket, hogy elérjék őket. Van, aki orvos szeretne lenni, van, aki külföldre költözne. Ilyen dolgokról szeretünk beszélni, ezektől vagyunk azok, akik vagyunk a való életben.
8. NE AZZAL BÓKOLJ NEKÜNK, HOGY AZT MONDOD, MILYEN „NŐIESEK” VAGYUNK, VAGY MENNYIRE CISZNEK TŰNÜNK!
Mert ez nem bók. Nem próbálunk senkit becsapni vagy olyannak mutatni magunkat, akik nem vagyunk. Ezek vagyunk. Nők vagyunk, attól függetlenül, mennyire gondolnak minket mások “nőiesnek”.
9. HA MINDENKÉPP BÓKOLNI AKARSZ, AKKOR INKÁBB ÁLTALÁNOS DOLGOKKAL KAPCSOLATBAN TEDD EZT!
“Gyönyörű vagy ebben a ruhában” - ez tökéletesen elég egy bóknak. “Nagyon szép a hajad” - ez a bók sok mindenkinek jól eshet. De tudnod kell, hogy valaki egyáltalán nem szereti a bókokat, ezért ne lepődj meg, ha nem talál pozitív fogadtatásra.
10. NE FETISIZÁLJ MINKET!
Ha azért szereted a transz lányokat, mert láttál valami vad dolgot egy pornófilmben, és pont ugyanazt szeretnéd átélni, rossz úton jársz. Valakinek pusztán a szexuális orientációja vagy a neme alapján nem lehet tudni, mit szeret az ágyban és mit nem. Beszélgessetek arról, mire vágyik ő és mire vágysz te, és ne várj tőle semmi olyat, ami nem okoz neki is örömet!
11. ÉS VÉGÜL: LEGYÉL NAGYON TUDATOS!
Mielőtt kérdezel, gondolkozz: “Feltenném-e ugyanezt a kérdést egy cisz nőnek?” Ha a válasz „nem”, akkor NE tedd fel a kérdést, egyszerűen ne. Ne légy ekkora seggfej! Utáljuk az ilyen pasikat. Az ilyen pasit akkor se viselem el, ha felvásárolja nekem a bárpult teljes kínálatát. Ugyanolyan tiszteletre méltóak és szerethetőek vagyunk, mint bármely másik lány ezen a bolygón. Ha érdeklődsz egy transz nő iránt, figyelj oda rá, és add meg neki a minden nőnek kijáró tiszteletet!
Sok szerencsét minden szinglinek!

Hasonló témájú cikkeink: 
Szex transz* emberekkel: tanácsok cisz (vagyis nem-transz) partnerek részére 

Biztonságos randi-tippek transzoknak 

Készült a Arnisce Wanzer -13 rules for dating a transgender woman című cikke nyomán.
Fordította: Virginia Quentin