2015. március 20., péntek

T*udtad-e? - A TranszPont TransVanillával közös kampánya, amely a magyar transznemű emberek láthatóságát kívánja növelni

T*udtad-e, hogy a transznemű embereket érintő diszkrimináció annyira súlyos, hogy még az átfogó jogvédelmi, jogtudatossági kampányból is kihagyják őket?
Pedig az emberek, ha mélységében nem is foglalkoztak még a transznemű embereket érintő társadalmi problémákkal, igenis tudják, kik a crossdresserek és talán transznemű nőkről és férfiakról is hallottak. Sokan még talán azt is tudják, hogy mi a különbség ezek között a kifejezések között, és hogy vannak emberek, akik nap mint nap áthágják a ránk osztott nemi szerepek és nemi önkifejezés merev szabályait. Azt talán kevesebben tudják, hogy évente jóval több, mint 200 transznemű személyt gyilkolnak meg a vélt vagy valós transz* státuszuk miatt világszerte, és Magyarországon a transz* emberek közel 54%-a gondolt komolyan az öngyilkosságra - akik közül 44,4% meg is kísérelte azt. A transznemű emberek 20%-ától tagadtak meg egészségügyi kezelést transz státuszuk miatt, és 61,7%-uk kerül nyilvános helyeket azért, mert fél attól, hogy megtámadják vagy zaklatják.

Vagy ha másról nem is, legalább Conchita Wurstról már biztosan hallott mindenki.


A TransVanilla részletes kutatási jelentése a transz* embereket érő diszkriminációról az egészségügyben elérhető az alábbi linken. Túlélők óvatosan olvassák!
 Rajzok: Krasznahorkai Emma