2014. november 20., csütörtök

Ma van a Transznemű Emlékezés Napja

November 20-án, a Transznemű Emlékezés Napján (Transgender Day of Remembrance – TDOR) a világ számos országában emlékezünk azokra a transznemű emberekre, akiket meggyilkoltak. Csak tavaly óta 226 transzfób gyilkosságról tudunk, azonban az esetek többsége még így is láthatatlan marad. 
Magyarországon, a legtöbb országhoz hasonlóan kevés adat van arról, hogy hány transznemű embert ér gyűlölet-bűncselekmény és hányan lesznek gyilkosság áldozatai. Az adatok hiánya világszerte tovább erősíti a transznemű emberek marginalizációját. 

A Transznemű Emlékezés Napját 1998 óta tartják a világ számos országában Rita Hester, egy afro-amerikai transz nő emlékére, aki ebben az évben lett transzfób gyilkosság áldozata. A gyász és az emlékezés mellet az esemény fontos célja lett, hogy felhívja a figyelmet a transznemű emberek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményekre, amik aránytalanul nagy számban érik az etnikai kisebbséghez tartozó transz nőket, mivel az ilyen gyűlölet-bűncselekményeket sokszor egyszerre motiválhatja a transzfóbia, a rasszizmus, homofóbia és a nőgyűlölet. A transz nőket különösen sűrűn támadják meg férfiak, amikor lelepleződik transz státuszuk.

A transzfóbia a nőgyűlöletből ered, melynek ugyan úgy célja a férfiuralom fenntartása. Ezért a transz nők – hasonlóan nők más olyan csoportjaihoz, akik szintén többszörös elnyomástól szenvednek – különösen sebezhetőek és nagyobb mértékben vannak kitéve erőszaknak, legyen szó akár gyűlölet-bűncselekményekről vagy partnerbántalmazásról. Emellett más transz személyek, így a transz férfiak elleni bűncselekményeket is vitathatatlanul a transzfóbia és a nőgyűlölet keveréke idézi elő, amiket a társadalmi nemi normák megsértésének megtorlásaként hajtanak végre az elkövetők, hogy így tegyék vissza „saját helyükre” a nőnek tekintett áldozatokat.

A mai napon 18 órától az Aurórában a Budapest Pride és a TranszPont tart közös megemlékezést. Gyere el és gyújts egy gyertyát te is! 
Helyszín: Auróra, 1084 Budapest, Auróra utca 11.