2014. november 25., kedd

Ma van a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja

Ma, november 25-én van a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja, amivel kezdetét veszi a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen. Mivel a transz nők ügye is nőjogi kérdés, ezért ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet a transz nőket érő erőszakra is.

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen) és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület adatai szerint Magyarországon élete során minden ötödik nő élt bántalmazó kapcsolatban. Hogy ez a szám mekkora transz nők esetében, sajnos még egyáltalán nincsenek erre vonatkozó hazai statisztikák és kutatások, viszont minden külföldi kutatásból az derül ki, hogy a transz nők jóval nagyobb számban érintettebbek a párkapcsolaton belüli erőszakban (ahogy általánosságban is jobban ki vannak téve a nőket érő erőszak formáinak), mint nem transz (vagyis cisznemű) társaik.

Ezen a napon szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy a transz nők ügye is nőjogi kérdés, hasonlóan nők más olyan csoportjaihoz, akik szintén többszörös elnyomástól szenvednek. Emellett más transz személyek, így a transz férfiak elleni bűncselekményeket is vitathatatlanul a transzfóbia és a nőgyűlölet keveréke idézi elő, amiket a társadalmi nemi normák megsértésének megtorlásaként hajtanak végre az elkövetők, hogy így tegyék vissza „saját helyükre” a nőnek tekintett áldozatokat.