2014. június 8., vasárnap

Júniusban Budapesten lép fel Rae Spoon

Rae Spon transznemű zenész és író története igazán különleges, akárcsak hangja, amely betölti a préri egét. My Prairie Home (Otthonom a prérin), ez legutóbbi albumának címe, és egy olyan otthonról szól, ahova már nem térhetünk vissza. 
Rae fiatal korában a zenébe menekült, abban épített egy biztonságos világot saját maga számára. Szívszorító, mégis reményt adó hangon énekel a halálról, arról, milyen volt queer-ként előbújnia gimnázium alatt, és átvészelni a bántalmazást. Az album az őt fiatalon ért folk- és gospel hatásoktól egészen az indie-rockig és a grunge-ig ível. A My Prairie Home 2013 augusztusában jelent meg, a kritikák nagyon méltatták és Kanadában erős médiavisszhangja volt. Rae több könnyűzenei újság címlapján szerepelt, így a torontói Now Magazine-én is. 

Rae ezenkívül a Nemzeti Filmintézet zenés dokumentumfilmjének, a My Prairie Home-nak is főszereplője, melynek filmzenéje az énekes 2013-as albuma. A Chelsea McMullan által rendezett film témája a felnőtté válás és a túlélés egy evangélikus keresztény családban. A filmet a Vancouveri Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be és Kanadában is játszották a mozik. A Sundance filmfesztivál 2014-es hivatalos programjában is szerepel, ezenkívül a Legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölték a Canadian Screen Award-on (kanadai filmesek díja).

Rae Spoon countryzenészként kezdte, majd experimentális és elektronikus elemekkel gazdagította zenéjét. Az elmúlt tíz évben összesen hét szólóalbumot és három olyan albumot adott ki, amelyen másokkal zenél. Sokat turnézott Kanadában és szerte a világon (Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában). Rae-t jelölték a Polaris Zenei Díjra, a CBC Radio 3 Bucky díjra és a Galaxy Rising Star Award-ra.

Rae első könyve, a First Spring Grass Fire (Első tavaszi fűégetés) az Arsenal Pulp Press kiadónál jelent meg 2012 szeptemberében. A könyv transznemű fikció kategóriában bekerült az utolsó fordulóba a Lambda Díjon, valamint előkelő helyet szerzett az Expozine Alternatív Kiadású Könyvek versenyén. Rae következő, Ivan E. Coyote-val közösen írt könyvének kiadása 2014 áprilisára várható, a címe Gender Failure (Gender hiba).

Magyarországra most első alkalommal látogat. Budapesti fellépését itt csípetitek el:

Időpont: 2014. június 14. 21:00
Helyszín: MÜSZI, 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.
Facebook esemény
Jegyek a helyszínen vásárolhatóak.


Rae Spoon többi videóját itt találjátok

Forrás: raespoon.com
Fordította: Flyingbride