2014. június 3., kedd

Biztonságos randi-tippek transzoknak

Transzneműként randizni nem minden esetben egyszerű és sajnos nem is mindig veszélytelen dolog, ahogy ilyen helyzetben előbújni sem az. Íme néhány biztonsági tanács!
Transznemű vagyok. Elmondjam-e randipartneremnek? Ha igen, mikor?
Nincsenek örökérvényű , egyértelmű válaszok ezekre a kérdésekre. Ez nagyon személyes döntés. Mindenekelőtt ne felejtsd el, hogy jogod van neked megválasztani azt, hogy mikor és hol beszélsz a nemi identitásodról, a nemi szerveidről vagy a tested bármilyen részéről, vagy eldönteni, hogy egyáltalán beszélsz-e róla. Ha valaki sérteget vagy neked támad a saját elképzelései és elvárásai miatt a testeddel kapcsolatban, az SOSEM A TE HIBÁD.

Muszáj elárulnom a partneremnek, hogy transz vagyok?
NEM. Elég sok nem transz ember nem hozza szóba nemét vagy a testi adottságait szex előtt. Ugyanakkor, bár nem vagy köteles beszélni a nemi szerveidről testi együttlét előtt, valószínűleg biztonságosabb, ha megteszed. Általánosságban is kevésbé kínos vagy kényelmetlen lehet előre megbeszélni ezeket a dolgokat. Ezért talán a legjobb előre egyeztetni, hogy milyen szex elfogadható vagy kívánatos számodra. De ha ez nem a te stílusod, vagy nem megoldható, azzal sincs baj. Biztonságosság szempontjából annak, hogy milyen formában és helyzetben mondod el a partnerednek ezt az információt, különböző előnyei és hátrányai is lehetnek. Döntésedet befolyásolhatja, hogy milyen az az ember, akivel éppen vagy, és mennyire tűnik érzékenynek vagy felvilágosultnak.

Társkereső hirdetésben:
Nagy előnye az, hogy előre kiszűri azokat, akiknek ismeretlen fogalom a transzneműség, így elkerülheted a faggatózást és az idegesítő kérdéseket a randin. Egy másik egyértelmű előny, hogy így megszólítod azokat, akik transz partnerre vágynak és/vagy a te testalkatodhoz vonzódnak. Hátránya lehet, hogy olyanokat is vonzhat, akik tiszteletlenül fetisizálják a transzokat. Ha valaki számodra kellemetlen nyelvezeten ír neked, nyugodtan jelezd neki, hagyd figyelmen kívül vagy töröld/tiltsd le.

E-mail/chat:
Ha valaki más hirdetésére reagálsz, vagy akár a későbbi ismerkedés folyamán elő akarsz bújni, transz státuszodat chatelés vagy mailezés közben is megoszthatod. Ennek megint az az előnye, hogy előre megbeszélhetitek a helyzetet, és ha negatív reakciója van, nem kell ezzel személyesen, élőben megküzdened. Egy lehetséges hátránya, hogy ha valaki rosszul reagál, továbbíthatja másoknak a leveledet, nyilvánosan felfedhet, vagy más módon megtámadhatja a magánéletedet. Ezért érdemes egy anonim email fiókot létrehozni.

Telefonon:
Így kevésbé kockáztatod a magánéletedet, vagy azt, hogy nyilvánosan felfedi a transz státuszod, ha valaki esetleg rosszul reagálna. Egyébként is hasznos lehet élőben hallani valakinek a hangszínét vagy felmérni, hogy milyen szavakat használ. Az email vagy a chat sokkal kevésbé autentikus és sokkal könnyebb elpróbálni, megjátszani. Egy telefonos beszélgetés során egyszerűbben meg tudsz győződni arról, menyire jól informált, érzékeny vagy tudatos transz témában a partnered.

Személyes ismerkedés közben:
Néhány transz ember, amikor személyesen találkozik a lehetséges partnereivel, elmond dolgokat az identitásáról és/vagy a testéről, még mielőtt tényleges szexuális együttlétre kerülne a sor. Az online beszélgetésekkel ellentétben, ilyen helyzetekben olvasni lehet a partner testbeszédéből és nonverbális kommunikációjából is.  Ennek a beszélgetésnek része lehet az is, hogy egyeztetitek, hogy mi az, amire vágytok, és mi az, amit kerülnétek szex közben, vagy beszélhettek a biztonságos szexről.

Randin:
Egy randi ideális alkalom lehet transz identitásod megbeszélésére, hiszen ilyenkor általában is az életetekről, hátteretekről, családotokról van szó. Ha valaki olyan módon reagál, ami kényelmetlen számodra, nyilvános helyen vagy. Ugyanúgy része lehet transz státuszod a múltadról történő beszélgetésnek, vagy, mint korábban említettük, a biztonságos szexről történő beszélgetésnek is.

Szexuális együttlét közben:
Néhányan ilyenkor kerítenek sort az olyan témákra, mint a nemi identitás, nemi szervek vagy a biztonságos szex. Úgy érzik, egy korábbi megbeszélés esetleg előreugrana, túl sokat feltételezne. Előfordul, hogy eleve nem is áll elő alkalmas helyzet a megbeszélésre. Ha eddig a pontig vársz, valóban biztos lehetsz benne, hogy vágytok a szexuális együttlétre. Egy lehetséges hátrány azonban az, hogy ekkor már nem vagytok nyilvános helyen, arra az esetre, ha a potenciális partner esetleg fenyegetően, agresszíven viselkedne. Továbbá a szexszel kapcsolatos beszélgetések sok esetben kevésbé kínosak, ha nem pont az együttlét közben, hanem mondjuk egy nyilvános helyen kerül rájuk sor. Számos alkalommal nehezebb és kínosabb a szexualitással kapcsolatos személyesebb témákról beszélni, ha már elkezdődött maga az aktus.

*****

Ezek a tippek olyan biztonsági tanácsok, amik másoknak már hasznosnak bizonyultak sok helyzetben. Sosem vagy felelős mások tetteiért, szóval te nem vagy hibáztatható, ha ezen tippek egy részének vagy egészének követése vagy nem követése nem előz meg egy konfliktust vagy támadást.

Néha az ilyen tippek butának, vagy paranoidnak tűnhetnek, de gyakran tényleg segítenek, ha új emberekkel találkozol. Használd azokat, amik legjobban illenek hozzád! Hallgass a megérzéseidre! Ne feledd, nem érdemled meg, hogy rosszul bánjanak veled! Ha támadás érne és lelki segítségre vagy jogi tanácsra lenne szükséged, hívd a Szexuális Erőszak Segélyvonalat hétfőnként 10-14, illetve csütörtökönként 14-18 óráig a 06-40-630-006 helyi tarifával hívható számon, vagy a NANE bántalmazott nőknek és gyerekeknek fenntartott segélyvonalát minden hétöznap este (kivéve szerda) 18 és 22 óra között a 06-80-505-101-es ingyenesen hívható számon. Mind a két segélyvonal nyitott minden nő számára, transz nők is bátran hívhatják. Bővebb információt a linkeken találsz.


Hasonló témájú cikkeink: 
Szex transz* emberekkel: tanácsok cisz (vagyis nem-transz) partnerek részére
11 szabály, amit be kell tartanod, ha egy transz nővel randizol

Eredetileg megjelent: Center on Halsted
Fordította: NG