2014. május 6., kedd

Szex transz* emberekkel: tanácsok cisz (vagyis nem-transz) partnerek részére

Néhány dolog, amit fontos tudnod, ha transz partnered van.


Alapvetően a transz emberekkel történő szexnek ugyanazok az alapelvei, mint bármilyen más partner esetén:

  • Mindenhez kérj hozzájárulást!
  • Kezeld a partnere(i)det figyelmesen!

Különösen a transznemű embereket gyakran kezelik úgy, mintha valami eredendően más lenne velük kapcsolatban. A pornóipar fétisként ábrázolja őket. Egyes szűklátókörűen konzervatív emberek hajlamosak különösen a transz nőket hazugnak, megtévesztőnek beállítani. A hétköznapi emberek - akár anélkül, hogy tudatában lennének - megdöbbentően nagymértékű transzfóbiát mutatnak, különösen a transz emberek nemi életével kapcsolatban. A transz emberek sokkal jobbat érdemelnek ennél a bánásmódnál a partnereiktől. Sose kezeld „más”-ként azt, akivel lefekszel!

Mindezektől függetlenül, minden egyes embernek más igényei és szükségletei vannak a szexben. Nem létezik mindenkire érvényes útmutató. Ugyanakkor vannak bizonyos általános irányelvek, amiket érdemes észben tartani, ha valakinek transz partnere van.

  1. A negatív testképpel kapcsolatos bármilyen probléma megbonyolíthatja az együttlétet. Ha tudod, hogy a partnerednek vannak ilyen gondjai, próbálj kiemelten figyelmes lenni vele! Kérdezz, mielőtt érintesz! Beszélj kedvesen, türelmesen! És mint bármely más együttlét során, ne erőltess semmit! Tartsd tiszteletben, ha nemet mond!
  2. Kérdezd meg partneredet, hogyan hivatkozhatsz a nemi szervére! Az, hogy valakinek milyen nemi szerve van, hogy azt hogyan hívja és hogy milyen nemű az illető, különböző dolgok. Például néhány transz nő nem bánja a „pénisz” szó használatát. Mások például a „transz punci”, „transz nuni” vagy egyszerűen a csikló szót használják. Végül is, szerepét tekintve a csikló megegyezik a pénisszel, és több közöttük a hasonlóság, mint a különbség.
  3. Néhány transz ember nem szeret a nemi szerveivel is részt venni a szexben. Légy kreatív velük az ágyban!
  4. Tudnod kell, hogy a tested látványa esetleg lehangoltságot kelthet bennük. Légy megértő és ne vedd ezt személyes sértésnek!
  5. Ne felejtsük el, hogy bár a transz embereknek jelenthet olyasmi problémát a szexben, ami a cisz embereknek nem, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy velük a szex szükségszerűen bonyolultabb, mint másokkal (és végképp ne kezeljük egzotikusként vagy tiltottként).  Mindenkinek megvan a maga terhe, mindenki visz magával gondokat az ágyba. Ahhoz, hogy jó partner légy, nagyon figyelmesnek kell lenned. Lehetne hosszú listát írni arról, hogy mi minden kell ahhoz, hogy ideális partner legyél, de az az igazság, hogy ahhoz, hogy a párodnak ideális legyél, elég csak nagyon odafigyelni rá. Kérdezz és figyelj is a válaszra! Kérj engedélyt, és fogadd el a nemleges választ is!  Ne kezeld tárgyként a partnered! Ő is ember, nem különlegesség és nem játékszer.

Az emberek tiszteletet érdemelnek az utcán, az ágyban és természetesen mindenhol a kettő között is. A transz emberek pedig emberek. Mégis sokan nem hajlandóak ennek megfelelően kezelni őket. De tőlünk sokkal  többet érdemelnek.
Eredetileg megjelent: Transitioning Together
Fordította: NG