2014. május 5., hétfő

Mellékhelyiség használata transzként

Nyilvános mosdóhasználattal kapcsolatban sok kérdés felmerülhet transz emberek számára, főleg az átmenet körüli időszakban. Íme néhány tanács!Jogilag az átmenetem előtt megengedett számomra az általam preferált vagy a nemi identitásomnak megfelelő mosdó használata?

Mint a Háttér Társaságtól megtudtuk, kimondottan transz emberekre vonatkozó jogi szabályozás ezzel kapcsolatban nincs. Ám ha valakivel nagyon kellemetlenkedni akarnak, közerkölcs megsértésére hivatkozva esetleg meghurcolhatják (ilyen jogcímen akár közterület felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot), viszont egy ilyen esetet jogi képviseletét a Háttér Társaság is szívesen vállalja. Ezért ha a transzneműségedből adódóan mosdóhasználatkor bármilyen hatósági zaklatás érne, írj bátran a jogsegely@hatter.hu címre a Háttér Jogsegélyszolgálatnak (vagy keresd őket a linken található telefonszámokon)!

Azt szokták mondani, hogy az, hogy lesz-e kellemetlenséged abból, ha transzként a neked megfelelő mellékhelyiséget használod, attól függ, hogy a többi jelenlevőt érdekled-e a mosdóban. A transz nők számára nagyobb problémát jelenthet a női mosdó használata, mert a cisz nőket jobban zavarják a „betolakodók”. A női mosdó gyakrabban melegágya a nemi megrendszabályozásnak, és több történet forog közszájon olyan butch vagy genderqueer személyekről, illetve transz nőkről, akik szóváltásba keveredtek csak azért, mert a női vécét használták (gyakran csak megvető pillantásokat vagy bántó megjegyzéseket kaptak a mosdót használó többi embertől, bár néha ennél rosszabbat).

Tanácsok, ha szeretnél áttérni a női mosdó használatára

Bár a női mosdók gyakrabban színterei a nemi rendszabályozásnak, ez nem jelenti azt, hogy feltétlenük ilyen szituációktól kellene félned, vagy hogy ne használhatnád azt. Sok transz nőnek tapasztalata, hogy az átmenet elején segítség lehet, ha barátnőiddel, vagy barátnőddel együtt mentek el a mellékhelyiségbe. Szerencsére a női mosdókban mindig külön kabinok vannak, így ha már bejutottál, nagy baj nem lehet. Persze nem árt, hogy ha olyat használsz, ami tényleg zárható... Ha esetleg nem az, meg is kérhetsz valakit, hogy őrködjön neked, de azt is ki lehet tapasztalni, hogy hogyan lehet úgy fogni az ajtót, hogy ne tudjanak rád nyitni. Attól függetlenül, hogy a női mosdóról több kellemetlen történet forog közszájon, mint a férfi mosdókról, a gyakorlatban ha ráveszed magad, hogy használd azt, könnyen lehet, hogy csak annyit fogsz látni, hogy a többiek csak sminkelnek, dobálják a hajukat, meg magukat nézegetik a tükörben helyetted. (És hogy ha körbenézel, valamivel nagyobb a tisztaság.)

Készülj fel arra is, hogy a férfi mosdóval ellentétben itt nem tilos a szemkontaktus, szóval ne lepődj meg, ha mások végigmérnek, rád pillanatanak, vagy rutinszerűen rád mosolyognak. :)
És arra is, hogy a női mosdóban több a kedves és az udvarias gesztus, például hogy valaki előreenged a kézszárítóhoz, vagy a papírtörlőhöz.

Mi a megfelelő idő arra, hogy elkezdjük a női mosdót használni? 

Ez attól is függ, mennyire vagy biztos a magadban és a helyzetedben. Mindenesetre sok transz nőnek az átmenet attól a szakaszától, amikor már nőként fejezi ki és jeleníti meg magát, nagyon kellemetlen érzés lehet nem a nemének megfelelő mosdót használni. Általánosan jele annak, hogy ideje elkezdeni a női mosdóba járnod, amikor már kényelmetlenül érzed magad a férfi vécében, ami minden embernél más szakaszban következik be.

Tanácsok, ha szeretnél áttérni a férfimosdó használatára

Ha transz férfi vagy transzmaszkulin ember vagy, a fentiek miatt a férfi vécét használni gyakran okosabb ötlet lehet, mert a nők könnyebben kényelmetlenül érzik magukat attól a gondolattól, ha egy férfival, vagy olyan valakivel, akit férfinak észlelnek, kell megosztaniuk a női mosdót.

Félek férfi mosdót használni, mi lesz ha valami történik velem?

Ahogy azt korábban is említettük, a női vécék veszélyesebbnek tűnnek a transz emberek számára, mint a férfi vécék. A férfiak kevésbé hajlamosak szemkontaktust keresni vagy másokról tudomást venni a mosdóban, ami segíti az elvegyülést vagy észrevétlennek maradást transzként. Mikor még nem vagy elég magabiztos, hasznos olyan félreeső mosdót felkeresni, ahol egyedül vagy. Nem nagyon lehet hallani olyan transz emberről, aki komoly szóváltásba keveredett volna azért, mert férfi mosdót használ, bár ez nem jelenti azt, hogy ne kellene elővigyázatosnak lenned, vagy hogy ilyesmi sosem történhet meg. Csak légy magabiztos, ne hívd fel magadra a figyelmet és maradj nyugodt.

Mi a megfelelő idő arra, hogy elkezdjük a férfi mosdót használni? 

Ez attól függ, mennyire vagy biztos a magadban és a helyzetedben. Hallani olyan emberről, aki mindenféle műtéti és egyéb beavatkozás előtt már férfi mosdóba járt, míg mások hónapokkal az átmenet megkezdése után kezdik el használni. Annak, hogy valaki korábban nem használ férfi mellékhelyiséget, például az is lehet az oka, hogy olyan helyen kezd bele az átmenetbe, ahol sokan ismerik és tart a reakcióktól. Általánosan használható jele annak, hogy ideje elkezdeni a férfi mosdóba járni, amikor már kényelmetlenül érzed magad a női vécében, ami minden embernél más szakaszban következik be.

Ha férfi mosdót használok, feltétlenül használnom kell állvapisilőt?

Nem szükségszerűen. Szinte minden férfi vécében van fülke és sok férfi ülve végzi el a dolgát, hiszen a cisz férfiak sem érzik magukat feltétlenül kényelmesen mindenki előtt. Na meg nem is attól ténylegesen férfi valaki, hogy állva pisil, hanem mert férfiként azonosítja magát. :)
 

Adrian Tomine

Készült a The Art of Transliness  - Using the Men's Bathroom című cikke nyomán.
Fordította: Virginia Quentin