2014. február 16., vasárnap

7 LMBT kérdés, amely fontosabb, mint a házasság

Úgy gondolod, hogy a házassághoz való egyenlő jog az egyetlen, amivel az LMBT emberek foglalkoznak?


  
Az Egyesült Államokban a házasságvédelmi törvény eltörlésétől (DOMA) Macklemore “Same Love” daláig izgalmas hónapok teltek el a mainstream LMBT mozgalom életében.

Amiről viszont lehet, hogy nem tudsz, hogy az LMBT jogok többről szólnak, mint a házasság. Az LMBT egyenlőség valójában azt jelenti, hogy minden queer embert egyenlő jogokkal kellene felruházni mindenütt, amihez nem elegendő az azonos neműek házassághoz való jogának biztosítása.

Vannak queer aktivisták, akik egy olyan egyenjogúsági mozgalmat vizionálnak, ami túlmutat a házasság kérdésén. Néhányan úgy gondolják, hogy a házasságtól tejesen meg kell szabadulni, miközben mások szerint a mainstream LMBT szervezeteknek más kérdésekre kellene helyezniük a hangsúlyt.

Íme 7 témakör, amit az LMBT mozgalmaknak előtérbe kellene helyezniük (sorrendtől függetlenül):

1. Queer és transz* fiatalok hajléktalansága

"Utcán alvás vagy templomi esküvő? Ideje nagyobb figyelmet fordítani az LMBT ifjúságra." - blogger.com

Az Egyesült Államokban a hajléktalan fiatalok 40%-a magát LMBT személynek vallja. 68%-át ezeknek a fiataloknak a családjuk tette ki az otthonukból a szexuális irányultságuk, illetve a nemi identitásuk miatt, és 54%-uk esett családon belüli erőszak áldozatául. Amit ezek a fiatalok átéltek, különösen sérülékennyé teszi őket mentálisan és testileg, ami a queer és transz* ifjúság igazságtalan kriminalizációjához vezet.

2. Queer és transz* emberek elleni erőszak

Egy növekvő probléma - Az NCAVP 2011-es gyűlölet-bűncselekmény felmérésének megállapításai:

 - Az LMBTQH-ellenes (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, HIV-érintett) gyilkosságok száma megnőtt az elmúlt 3 évben. 2011-ben az LMBTQH-ellenes gyilkosságok áldozatainak 87%-a etnikai kisebbséghez tartozó volt.
 - A jelentett gyilkosságok 45%-át transznemű nők ellen követték el,
miközben az összes erőszakos gyűlölet-bűncselekmény áldozatainak és túlélőinek a 10%-át teszik ki.

Az Egyesült Államok Nemzeti Erőszakellenes Programjának (NCAVP) statisztikái alapján.
Az NCAVP New York város Erőszakellenes Projekt programja.

Az Egyesült Államokban 2012-ben 2,000 esetben követtek el gyűlölet-bűncselekményt LMBT személyek ellen. Az utóbbi időben történt Islan Nettles (egy transz nő) meggyilkolása, és Mark Carson (egy meleg férfi) lelövése. 2013 májusában legalább 7 LMBT személy elleni támadás történt csak New Yorkban. 
Szerk. megj.: hasonló esetekért sajnos nekünk sem kell messzire menni, csak emlékezzünk Zsuzsára, a novemberben meggyilkolt transz nőre, vagy a Debrecenben brutálisan meggyilkolt meleg férfira.

3. Etnikai egyenlőség


"Minden elnyomás összefügg" -  tumblr.com

Sok, az LMBT népességet érintő probléma még súlyosabban érinti az etnikai kisebbséghez tartozó embereket. Például az etnikai kisebbségekhez tartozó LMBT emberek közel kétszer nagyobb eséllyel lesznek fizikai erőszak áldozatai, és 2012-ben az LMBTQ emberek elleni gyilkosságok áldozatainak 73.1%-a volt valamilyen etnikai csoport tagja. A tavaly nyár két queer-ellenes támadás áldozata, Islan Nettles és Mark Carson, szintén afro-amerikaiak voltak voltak. Szerk. megj.: Hasonlóan Zsuzsa, a novemberben meggyilkolt transz nő is roma származású volt. Az erőszak csak egy összetevője az etnikai alapú egyenlőtlenségnek - a rasszizmus megtalálható az itt szereplő összes eset gyökerénél. Az etnikai igazságosság, azaz “a rendszerszintű egyenlő bánásmód bármely etnikai kisebbséghez tartozó emberrel kapcsolatban, amely egyenlő esélyeket biztosít mindenki számára,” nem LMBT-specifikus, de a valódi igazságosság az LMBT emberek számára nem érhető el addig, amíg nem egyenlően szabad mindenki.

4. Bevándorlók egyenlősége

galeriadelaraza.org

Az USA illegális bevándorlóinak 2.7%-a LMBT személyként azonosítja magát. Sőt, a nem regisztrált queer fiatalok szerves részét képezik a bevándorlók mozgalmának. Azok a queer emberek, akik bevándorlók is, többrétű tapasztalatokkal rendelkeznek a valós és jelképes határok közti életről, és mindannyiunknak segíthetnek a jelenlegi bevándorlási rendszer korlátaira felfigyelni és azok lebontásával megoldást keresni. Ezenfelül a kitoloncolás és a fogva tartás különösen ártalmas az LMBT emberek számára, akik gyakori áldozatai zaklatásnak és bántalmazásnak. Az amerikai National Center for Transgender Equality nemrég megjelent felmérése kiemeli a transz* bevándorlókat érintő problémákat is.

5. Egészségügy


etsy.com 
 
Jelentősek a különbségek a cisznemű/heteroszexuális és az LMBT emberek egészségügyi helyzete közt. Az Amerikai Fejlődésért Központ (The Center for American Progress) 14 egészségügyi különbséget azonosított az LMBT és nem-LMBT felnőttek közt 2009-ben. Például a nem-LMBT felnőttek 82%-a rendelkezett egészségügyi biztosítással, miközben az LMB felnőtteknek csak a 77%-a, és a transznemű felnőttek 57%-a. Hasonlóan a nem-LMBT felnőttek 83%-a kitűnő vagy nagyon jó egészségi állapotnak örvend, amíg az LMB felnőtteknek csak a 77%-a, és a transznemű felnőttek 67%-a vallotta ugyanezt. Az egészségügyi ellátás elérhetőségének kiterjesztése kiemelt célja kell, hogy legyen az LMBT mozgalomnak, vagyis jóval több, mint a legalizált házasságon keresztül elérhetővé vált házastársnak járó ellátás.

6. Gazdasági igazságosság

sphotos-a-ord.xx.fbcdn.net

Annak ellenére, hogy a jómódú LMB hírességekről milyen kép alakult ki, sok queer és transz* ember alacsony jövedelemmel rendelkezik. Foglalkoztatási diszkrimináció, az egészségügyi biztosítás hiánya, hajléktalanság, és egyéb tényezők különösen kiszolgáltatottá teszik az LMBT embereket a gazdasági egyenlőtlenségnek. A meleg és leszbikus családok (főleg az utóbbiak) esetében nagyságrendileg valószínűbb, hogy a szegénységi küszöb alatt élnek, mint a heteroszexuális házas családok, és a gyermekek a meleg és leszbikus családokban kétszer valószínűbb, hogy szegénységben élnek, mint a heteroszexuális szülők gyermekei. A rasszizmussal történelmileg terhelt Egyesült Államokban a statisztikák még rosszabbak az etnikai kisebbséghez tartozó LMBT emberek körében. 
Szerk. meg.: Sajnos valószínűleg ez Magyarországon sincs másképp a roma LMBTQ emberekkel kapcsolatban sem.

7. Transz* egyenlőség

Miért van szükségük a transz* embereknek nagyobb láthatóságra?

A nagyobb láthatósággal növekszik a megértés is. Az alábbi statisztikák lehetnek és lesznek is jobbak, ahogy a transz* emberek több láthatósághoz jutnak a társadalmunkban:

 - A transznemű tanulók 80%-a nem érzi magát biztonságban az iskolában nemének kifejeződése miatt.
 - A nemi normáknak nem megfelelő (gender-nonkomform) tanulók 58.7%-a élt át szóbeli zaklatást az elmúlt egy évben, míg társaik 29%-ban. 
 - A transznemű emberek 49%-át éri fizikai bántalmazás egy 2007-es adat szerint. 
 - Egy, a nemek és erőszak összefüggését vizsgáló kutatás szerint a transznemű emberek 50%-át érte már szexuális erőszak vagy zaklatás párkapcsolataikban. 
 - A transznemű nők 30%-át börtönözik be élete során.
 - A transznemű emberek 41%-a kísérel meg öngyilkosságot élete során.
 - Egy transznemű nőnek az USA-ban 1 a 12-höz az esélye, hogy meggyilkolják…
…és 1 a 8-hoz, ha valamilyen etnikai kisebbséghez is tartozik.

A transz* emberek empowermentje és ügyüknek előmozdítása az LMBT jogi mozgalomban központi szerepet kell, hogy kapjon. Sok transz* ember él mélyszegénységben, és a nem-transz emberekhez képest közel négyszer olyan valószínű, hogy a háztartásuk éves jövedelme $10,000 alá esik. A transz* emberek 41%-a kísérelt már meg öngyilkosságot, a teljes lakosság 1.6%-ához viszonyítva. A transz* emberek rendszeresen bántalmazásnak, diszkriminációnak, zaklatásnak és támadásoknak vannak kitéve. Nagyon gyakran a „T” kimarad az LMBT mozgalmi kezdeményezésekből és kampányokból. Észre kell vennünk, hogy nem lehet LMBT/queer egyenlőség transz* egyenlőség nélkül.

Ez csak néhány olyan kérdés azok közül, amely figyelmet érdemel. Továbbá fontos megjegyezni, hogy [az Egyesült Államokban] már most is nagyszerű szervezetek foglalkoznak ezekkel az ügyekkel, például a TGI Justice Project, Queers for Economic Justice, és a Sylvia Rivera Law Project, csak hogy megemlítsünk néhányat. Viszont a legtöbb ilyen szervezet kicsi és finanszírozási gondokkal küzd. A legtöbb LMBT mozgalmat támogató juttatás az olyan nagy szervezetekhez kerül, mint a Human Rights Campaign, amely több esetben is kizárta a transz* embereket a munkájából. Itt az ideje, hogy a mainstream LMBT mozgalom szervezetei és vezetői előtérbe helyezzék a legkirekesztettebb helyzetben lévő LMBT és queer emberek jogait, mint a transz* emberekét, a színesbőrű emberekét és a földrajzi perifériákon élőkét. 

Mit gondolsz, milyen egyéb kérdésekkel kellene foglalkoznia az LMBT mozgalomnak?

Írta: Holly
Eredetileg megjelent: Buzzfeed