2014. január 19., vasárnap

Lemezbemutató: Against Me! - Transgender Dysphoria Blues

Az üdítően politikus floridai punk banda 1997 óta játszik, de a Transgender Dysporia Blues igazi debütálásnak tűnik. Ez a zenekar első albuma, mióta az énekesük előbújt, mint transz nő. Új nevén Laura Jane Grace továbbra is vad és nyers szövegeket énekel – és még ha ezt a megszokott hangon teszi is – de az Against Me! témaválasztása merőben eltér az eddigiektől.


A Transgender Dysphoria Blues címben máris benne van az Against Me! üzenete Grace új identitásával kapcsolatban: ez egy előbújó album, már az első sortól kezdve – “A kinézeted túl szembetűnő / A vállaid túl szélesek egy lányéhoz" – majd a következő dalokban is mind megjelennek a félelmei és az identitását érő kihívások. Az album 29 percen át megrázóan profán hangzású, de a felszín alatt a sebezhetőség és gyengédség is megjelenik. Az Unconditional Love című számban Grace ezeket az önmarcangoló sorokat ismétli: "ha a feltétel nélkül szeretnél / az sem lenne elég, hogy megments" – ami egy rémisztő, kitárulkozó megfogalmazás, még akkor is, ha minden jel szerint Grace továbbra is boldog házasságban él feleségével.


Az Against Me! Transgender Dysphoria Blues albuma január 21.-én jelenik meg.


A banda csak futólag érintett gender témákat a Transgender Dysphoria Blues album megjelenése előtt, ami így tényleg nagy fordulatot jelent. A végeredmény mindenképp ugyanolyan fülbemászó és punkos, mint a korábbi felvételek. Grace mindig is úgy adta elő az igazságot, ahogyan látta, így hát most is így tesz, kiegészülve az előbújásával megszerzett bátorsággal és magabiztossággal.

 Az albumot ide kattintva vagy az eredeti cikkben is meghallgathatjátok.

Néhány koncertfelvételt pedig itt is megnézhettek: 


Készült az NRP Music - First Listen: Against Me!, 'Transgender Dysphoria Blues' című cikke alapján.
Írta: Stephen Thompson
Fordította: Várnagy Emma