2013. december 5., csütörtök

Transznemű Google Auto-Complete fotóesszé

Az ENSZ egy nemrégiben napvilágot látott jogegyenlőségi kampánya arra próbált rámutatni a Google automatikus kiegészítés funkciója segítségével, hogy az emberek mit is gondolnak a nőkről és a melegekről - az eredmény pedig épp olyan borzalmas, ahogy azt mindannyian sejthetjük. De milyen eredményt kapunk, ha a meleg szó helyett a transznemű, vagy a transzszexuális szavakat írjuk a keresőbe? Brynn Tannehill cikkéből ezt is megtudhatjátok.


Nemrég az ENSZ fotóesszéket tett közzé, amelyek témája az volt, hogy mit gondolnak az emberek valójában a nőkről és a melegekről - az alapján, hogy milyen kifejezéseket ajánl fel a Google keresője automatikusan. Az eredmények pontosan olyan rettenetesek voltak, mint amilyenre az ember számít. Ugyanakkor engem zavart, hogy az a rész, amely azt állította magáról, hogy az LMBT közösséget reprezentálja, kizárólag a „meleg” szót használta ahhoz, hogy mindnyájunkat képviseljen. A társadalom és az LMBT közösség a „meleg”-et és a „transznemű”-t egymástól igen eltérőként érzékeli, és a múlt nyáron közzétett Pew tanulmány ezt szemlélteti is.
Megdöbbentő hirdetésekkel kampányol a hímsovinizmus jelensége ellen az ENSZ női jogegyenlőséggel és a nemek közötti esélyegyenlőséggel foglalkozó szervezete, a UN Women. - See more at: http://www.maszol.ro/index.php/szajtato/19434-leleplezi-a-vilagmeretu-himsovinizmust-a-google#sthash.lESbsyN9.dpuf
A hétvégén megismételtem a kísérletet a Google automatikus kiegészítés funkciójával, a „transznemű” és „transzszexuális” szavakat használva, és az eredmények valóban eltérőek voltak. Továbbá egyszerre voltak borzalmasak, lehangolóak és rémisztőek is. Ezt követően összefogtam egy transz férfi barátommal (aki sok olyan alkotást készít, amiket csodálok), hogy képre vigyük ezeket az eredményeket. Reméljük, hogy lehet belőlük valamit tanulni, és azt is, hogy az ENSZ-nél dolgozók fel fogják ismerni, hogy a sztereotípiák, melyek ellen küzdünk, közösségenként eltérőek.


transzneműek nem| 
transzneműek nem nők 
transznemű nők nem igazi nők

Ezeket az automatikusan felajánlott keresési lehetőségeket mutató eredményeket két okból állítottam párba képekkel. Az első az volt, hogy szemléltessem, mennyire ostobák az eredmények az automatikus kiegészítéseknél. Janet Mock egy gyönyörű, tehetséges, ragyogó és magát hihetetlenül választékosan kifejező nő, és a valóságtól való erőteljes idegenkedésre van szükség ahhoz, hogy valaki ezt tagadja. Másodszor, az identitástagadásnak ez a mindent semmibe vevő üzenete hozzájárul a reményvesztettségnek ahhoz az érzéséhez, melyet sok transznemű ember érez. Hogyha az emberek, akik gyűlölnek minket, nem képesek tudomásul venni Janet identitását, akkor milyen reményünk lehet nekünk, többieknek?transzneműeknek| 
transznemű műtétnek illegálisnak kéne lennie
transzneműségnek illegálisnak kéne lennie
transzneműséget be kéne tiltani

Úgy tűnik, hogy rengeteg ember azt kívánja, hogy mi egyszerűen tűnjünk el, vagy, hogy valamilyen törvény kényszerítsen minket vissza a szekrénybe. A tavalyi arizónai mellékhelyiségekről szóló törvény is egy kifejeződése volt azoknak az érzéseknek, amelyeket ezek az automatikus kiegészítésből származó eredmények mutatnak. Az elképzelés, hogy a transznemű embereknek nem kellene, hogy lehetőségük legyen hozzáférni az orvosi ellátáshoz, valamint a problémák, amelyeket mindez létrehoz - ezeket szemlélteti a fenti kép.


transzneműeknek nem szabadna| 
transzneműek nem léteznek

Sok olyan ember van, aki úgy hiszi, hogy a transznemű emberek illetve alternatív nemi identitások nem léteznek. A vallásos konzervatívok, az elvakult pszichológusok és pszichiáterek, a reparatív terápia támogatói, egyes radikális feministák, sőt időnként még LMB emberek is hangot adnak ilyesféle elképzeléseknek. Azért választottam egy transz férfiről szóló képet, tettem azt átlátszóvá és takartam ki a férfi arcát, mert a transz férfiaknak csoportként azzal kell szembesülniük, hogy mások rendkívül sokféle módon érvénytelenítik az ő identitásukat.


transznemű emberek| 
transznemű emberek betegek
transznemű emberek torzszülöttek
transznemű emberek tévképzetben élnek

Egy leszbikus barátom és kollégám, aki a ’80-as évek elejétől fogva harcol az LMBT jogokért, egyszer azt mondta nekem, hogy a transznemű emberek egyikei a leghihetetlenebb mértékben spirituális embereknek, akikkel találkozott. Tekintetbe véve azt, hogy mások jellemzően milyen szavakat használnak arra, hogy leírják a személyünket, és azt, hogy ezek a szavak milyen mélyen vágnak belénk, valamint azt, hogy mennyire mindenütt jelenlévőek ezek a narratívák, vajon csoda-e, hogy közülünk olyan sokan a világi birodalmakon túlra néznek, hogy ráleljenek valamire, ami kiemeli őket a kétségbeesésből? Az egyértelmű, hogy ezt itt nem fogjuk tudni megtalálni.


transzneműség az| 
transzneműség az rossz
transzneműség az egy mentális betegség
transzneműség az egy baromság
transzneműség bűn

Amikor a transznemű emberek olyan formában történő címkézéséről van szó, amivel szemben nem tudunk visszavágni, mind a vallás, mind a tudomány megtalálja a módját annak, hogy egyetértően belefolyjon a dologba. A vallási szervezetek azt üzenik nekünk, hogy gyűlöljük magunkat, amiért túlságosan gyengék vagyunk ahhoz, hogy ellenálljunk az önmagunkként élés bűnének, míg a szélsőséges orvosi és mentális egészségügyi szakemberek boldogan (esetenként a szadizmussal határos örvendezéssel) nyújtják nekünk azokat a mindenféle más címkéket, amelyek tagadják az identitásunkat, miközben megerősítik az „elrontottságunkat”.


transzszexuálisok| 
transzszexuálisok mentális betegségben szenvednek
transzszexuálisok nem nők
transzszexuálisok undorítóak

Ez a Google keresőmotorja által automatikusan kiadott pár kifejezés a kultúránknak azt az üzenetét foglalja magába, hogy egy transznemű emberben semmi olyan nincs, ami szerethető volna. Saját lényünk elfogadása és ennek összeegyeztetése azzal, amit a társadalom állít rólunk, azt kívánja tőlünk, hogy fogadjuk el, hogy értéktelenek vagyunk. A transznemű emberek arra vannak rákényszerítve, hogy vagy teljes egészében utasítsák el a kulturális tapasztalatainkat, vagy hagyjanak fel mindenfajta reménykedéssel.


transzszexuálisoknak meg kéne| 
transzszexuálisoknak be kéne fejezniük szöveg
miért kellene a transzszexuálisokat megölni 

Ennek az üzenetnek az összes többinél jobban kellene zavarnia az embereket. A transznemű emberekkel kapcsolatban az egyik fő üzenet az, hogy meg kellene őket gyilkolni. Történelmileg számos olyan korszak volt, amelyben egy kultúra úgy döntött, hogy az odatartozó emberek egy csoportja a semminél is kevesebbet ér. A transznemű közösség kapcsán már jelenleg is ennél a pontnál tartunk.


Köszönöm Hiro Ash-nek, hogy segített nekem szerkeszteni és kijavítani a fotókat.
 
Írta: Brynn Tannehill 
Eredetileg megjelent: Huffingpost