2013. december 11., szerda

Minden, amit a mellkasszorítókról és szorításról tudni kell

A mellkasszorítókkal kapcsolatban sok kérdés merülhet fel: például, hogy hol lehet beszerezni, hogy kell hordani és hogyan kell tisztítani őket? A The Art of Transliness cikke igyekszik összegyűjteni a válaszokat ezekre a kérdésekre. Reméljük, hogy sikerül minden kérdésetekre választ kapnotok belőle! 

Hogyan szerezhetek szorítót, ha nem tudom megvenni?

Külföldön bevett szokás, hogy egy csomó pasi megszabadul a szorítójától, miután túl van a műtéten, olyan helyeken hirdetve, mint a tumblr, livejournal, youtube, vagy ahol csak transz pasik összegyűlnek. Szóval ha olcsón, vagy akár ingyen szeretnél szorítóhoz jutni, ezek az oldalak kezdetnek elég jók. Keress rá transz férfiakkal kapcsolatos címkékre tumblr-n vagy youtube-on és iratkozz fel a szorító ajándékozás listájára, még akkor is, ha úgy érzed, reménytelen (mit veszíthetsz?). A The BigBrothers Used Binder Program is továbbít szorítókat olyan pasiknak, akiknek szüksége van rá, de nem tudják megvenni. Vagy próbálkozhatsz hazai oldalakon is, például a PinkVanilla, vagy a Ts Társkereső fórumjain. És nem utolsó sorban elkészítheted a saját szorítódat is. 

Hogyan tudok saját szorítót készíteni? 

Sok módszer létezik, és majd mindegyikhez van útmutató videó is a youtube-on. Pár példa a Hogyan készítsünk harisnyából szorítót vagy a Szorítókészítés (de komolyan, rengeteg videó van, úgyhogy csak keresgélj, ha érdeklődsz). Egy csomó pasi sportmelltartót használ szorítónak, általában egy mérettel kisebbet, mint amit egyébként viselnének. Ez a módszer inkább a kisebb méretekkel rendelkező pasiknak használ. 

Veszélyes lehet szigszalaggal vagy fáslival szorítani? 

Igen. Ugyan páran vitatják, de szélesebb körben elfogadott, hogy ezek a módszerek nem tesznek jót a testednek. A szigszalag rosszat tesz a bőrnek, és mindkét módszer okozhat bordatörést, légzési nehézségeket és folyadék felhalmozódást a tüdőben. 

Hogyan vehetek szorítót? 

Szorítót rendelni gyógyászati segédeszközöket árusító boltokból is lehet, akár már 3000 Ft körüli összegtől (de más gyógyászati boltokban akár személyesen is kaphatóak, pl. Dr. Orto). Sokan a kapcsos szorítókat előnyben részesítik a tépőzárasokkal szemben, mert utóbbiak hamarabb elnyúlhatnak (így például egy 1,25 m hosszú, 18 cm széles, vagy 2,5 m hosszú, 18 cm széles szorító sok pasinak megfelelő lehet). Vagy akár rendelhetsz magadnak az e-bayről is, például a Tomboy chest binder címszavak alatt rengeteg található (akár trikó vagy pánt nélküli szorító is). Illetve ha kisebb méretekkel rendelkező pasi vagy, készpénzzel számtalan fehérnemű üzletben vehetsz sportmelltartót (vagy sportolók által használt elasztikus toppot) is, ami szintén tökéletes szorító lehet.

Hogyan rendelhetek szorítót hitelkártya nélkül, úgy, hogy a szüleim ne tudják meg? 

Az Útmutató a transz pasidnak elég jól megválaszolta már egy ideje ezt a kérdést. A javaslatuk az, hogy tegyél pénzt egy nagyobb hitelkártyacég ajándékkártyájára (ezek nagyobb drogériákban kaphatók) aminek használatához nem kell, hogy nagykorú legyél, és nem is jár hozzá kivonat, amit aztán a szülők könnyen megtalálnak. (Szerk. megj.: több országban ez a bevett gyakorlat, de hogy itthon erre a módszerre van-e lehetőség, sajnos nem tudjuk.) Vagy egyszerűen csak rendeld egy barátod címére a szorítót. 
Az Underworks és a T-Kingdom (két jelentős szorítókkal kereskedő cég) elfogad paypal-on keresztüli fizetést is (bár megjegyzem, a belépéshez szükséges egy érvényes fiók). 

X Y és Z problémám van szorítás közben. Normális ez? 

Nehéz ezt a fajta kérdést megválaszolni, mert nem vagyok orvos. De akármikor tapasztalsz nehézséget a légzésedben, vagy fájdalmat a mellkasodban, esetleg émelygést, az sosem jelent jót! Hogy elkerüld ezeket a problémákat, nagyon fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá magad a szorításhoz. Kezdd először csak pár óra szorítással naponta, amíg hozzászoksz a dolgokhoz. Még akkor is, amikor már belejöttél, és hosszú ideig viseled a szorítót, soha ne hordd 8 órán túl, vagy alvás közben. Amikor leveszed, az mondják, nagyokat kell lélegezni, és köhögni, nehogy folyadék maradjon a tüdődben. Kerüld a fokozott mozgást, miközben rajtad van a szorító (a legtöbb srác egy kinyúlt, lazább szorítót visel, vagy sportmelltartót, gyúrás közben). Ugyanakkor figyelj rá, hogy a szorító a megfelelő méretű legyen. Ha nehezen kapsz benne levegőt, vagy a gyomrodat is szorítja, akkor valószínűleg túl kicsi. Még ezeket a tanácsokat betartva is akadhatnak problémák. Én mindig úgy kezeltem ezeket, mint annak a jelét, hogy kicsit pihentetni kell a szorítást. 

Hogyan kell kimosni a szorítót? És milyen gyakran kell? 

A legtöbb pasi kézzel mossa a szorítóját a mosdókagylóban, langyos vízben és antibakteriális vagy babaszappannal. És aztán fellógatva szárítja. Ideálisan ezt minden második nap, vagy legalább hetente meg kellene tenned, de ne aggódj, ha nem tisztítod ilyen gyakran (nagyon kevesen teszik). Ami miatt ilyen gyakran kellene mosni a szorítót, az az, hogy ez a legalsó réteg, amit viselsz, ezáltal ebbe szívódik fel a legtöbb izzadság is, ami elég undi tud lenni egy idő után. Nem is beszélve arról, hogy a mosatlan szorító, vagy trikó ronthat a bőr pattanásosságán.

Még több tanácsért a szorítással kapcsolatban látogasd meg a Pinkvanilla chest binder fórumát, vagy a transguys.com-ot, ahol remek szorítási 1x1-et találhattok arról, hogy hol vehettek szorítót, hogyan válasszátok ki, hogyan vegyetek hozzá méretet és hogyan viseljétek.

További cikkek a témában:
Készült a The Art of Transliness  - Everything You Need to Know about Binders and Binding című cikke nyomán.
Fordította: Várnagy Emma