2013. december 23., hétfő

Hogyan éld túl az ünnepeket a családoddal?

A karácsony sokunknak nehéz ünnep, mert gyakran kell elutasító és ellenséges légkörben tölteniük az ünnepeket a társadalmi elvárások és a megfelelni akarás terhe miatt, esetleg titkolózniuk is kell a rokonok előtt. Ilyenkor fontos tudnunk, tudnotok nektek is, hogy nem vagytok egyedül, és hogy sokan nem tudják ezt az ünnepet úgy megélni, ahogy a tévében mutatják.Decemberben több vallási ünnep és munkaszüneti nap is van, ami sok embert kétségbe ejt, hogy haza kell utazni, találkozni a családdal, különösen akkor, ha a transz előbújás még hátravan, vagy ha az átmenet megkezdése óta hosszú ideje nem találkoztak bizonyos családtagokkal. De ne féljetek! Van pár tippünk, amik segíthetnek átvészelni ezt az időszakot:

  1. Emlékeztesd magad, hogy nem mindig olyan rossz a helyzet, mint gondolnád. Számíts a legjobbra, de készülj fel a legrosszabb eshetőségre is (például találj ki egy menekülési stratégiát). Néha az emberek meglepően elfogadóan tudnak viselkedni (ha vannak olyanok, akik még csak most tudják meg, vagy nem találkoztak veled az előbújásod óta). Illetve vannak olyanok is, akik elég udvariasak ahhoz, hogy ne adjanak hangot rossz véleményüknek. Ettől függetlenül lehet rossz a hangulat, de ne számíts automatikusan erre.
  2. Ha teheted, hívd meg egy barátodat, vagy más szövetségest az ünnepségre, akire tudod hogy számíthatsz. Még akkor is, ha ez az ember semmit sem mond vagy tesz egész idő alatt, a jelenléte segíthet oldani a feszültséged. Jelenléte azt is jelenti, hogy lehetsz valaki mással a bájcsevejek helyett, vagy hazaérve kibeszélheted magadból a történteket. 
  3. Ha hosszabb ideig tartózkodsz valahol, hagyj magadnak időt, hogy elszakadj a dolgoktól. Ha tudsz vezetni és van autód, menj a sajátoddal, így bármikor el tudsz jönni, még akkor is ha csak rövid időre. Találj ki előre valami kifogást, amivel elszabadulhatsz egy kis sétára, vagy átmehetsz egy másik szobába, hogy kicsit egyedül lehess. Egy különösen stresszes helyzetben néha csak az segít, ha otthagyod a dolgokat és emlékezteted magad arra, hogy a külvilág és a mindennapi életed nem mindig ilyen nehéz. Néha egy kis internetes segítség is elég, főleg ha hasonló cipőben járó transz emberek bátorítanak.
  4. Ne hibáztasd magad vagy másokat olyasmiért, amiről az emberek nem tehetnek, vagy nem tudnak. Ha senki sem tudja, hogy transznemű vagy, ezért folyton a születési nevedet mondják, azt nem azért teszik, hogy direkt elszomorítsanak…csak nem tudják. Ettől persze neked kicsit sem lesz kellemesebb a helyzet, de próbálj ne megharagudni a családtagjaidra. Ugyanakkor, ha mindenki tud rólad, jogosan várhatod el, hogy az általad megjelölt néven és módon szólítsanak. Ha ezzel együtt nem tesznek erőfeszítéseket, bátran javítsd ki őket. Ha bárki nem érti, hogy ez miért fontos neked, beszélj az illetővel és ha kell, fogalmazd meg az elvárásaidat vele szemben.
  5. Öltözz úgy, ahogy jól érzed magad, semmiképp sem kell úgy érezned, hogy a családnak öltözöl fel, ha csak direkt nem ez a célod. Az, hogy jól érezd magad rettentő fontos, főleg egy olyan helyzetben, ahol egyébként is kényelmetlenségek érnek. Néha akár egy olyan apróság, mint egy nyakkendő, vagy egy kedves karkötő nagy magabiztosságot tudnak kölcsönözni.
  6. Ne feledd, hogy a saját családtagjaidban is ott lapulhat egy-egy potenciális szövetséges! És sose érezd magad egyedül, hiszen szerte a világon nagyon sok hozzánk hasonló transznemű ember van (vagy volt) hasonló helyzetekben, mint te - sokan közülük már önmagukként, boldogan élnek, valakik még csak az útjuk elején járnak, vagy már el is kezdték önmagukat felvállalni és megélni.

Természetesen ezek a tanácsok nem lehetnek mindenki számára hasznosak (hiszen minden család és ünnepi helyzet más és más) de reméljük, hogy néhányótok számára segítséget tudnak nyújtani.

Az ünnepek alatt is él a Háttér Társaság Lelkisegély szolgálata LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex) emberek számára, **minden nap 18-23 óráig**. Ha egyedül érzitek magatokat, vagy jól jönne egy kis támogatást, bátran telefonáljatok!

Telefon: (1) 329 3380 (alapdíjas szám)
              (80) 505 605 (vezetékes telefonról ingyenesen hívható)
Viber: (20) 398 4786
SKYPE: "segelyvonal"
Készült a The Art of Transliness  - How to Survive the Holidays with Family című cikke nyomán.
Fordította: Várnagy Emma