2013. november 20., szerda

November 20., Transznemű Emlékezés Napja

November 20-án, a Transznemű Emlékezés Napján (Transgender Day of Remembrance – TDOR) a világ számos országában emlékezünk azokra a transznemű emberekre, akiket meggyilkoltak. Csak tavaly óta 238 transzfób gyilkosságról tudunk - vagyis minden 37 órában jelentenek egy gyilkosságot, amelyben transznemű az áldozat - azonban az esetek többsége még így is láthatatlan marad. Idén először került fel magyarországi eset is a térképre.


Magyarországon, a legtöbb országhoz hasonlóan kevés adat van arról, hogy hány transznemű embert ér gyűlölet-bűncselekmény és hányan lesznek gyilkosság áldozatai. Az adatok hiánya világszerte tovább erősíti a transznemű emberek marginalizációját. A 2013. július 1-én hatályba lépett módosított Büntetőtörvénykönyv a gyűlölet-bűncselekmények kapcsán új kategóriaként említi a szexuális orientációt és a nemi identitást is. A módosítást számos hazai LMBTQ szervezet és az ILGA-Europe is üdvözölte.

Nem kevésbé aggasztó, hogy idén először egy magyarországi eset is felkerült a térképre. Jászapátin a Panna kútja-tóban november 1-jén egy roma származású transz nő holttestét találták meg a horgászok, akik szerint a test több pontján kék foltokat, sérüléseket, ütésnyomokat lehetett látni. Az előzetes hírek és a helyiek elmondása is megerősíti, hogy gyilkosság történhetett. Az elhunyt nő, Zsuzsanna bátyja, Oláh László nyilatkozata is ezt erősítette meg.

A Transznemű Emlékezés Napját 1998 óta tartják a világ számos országában Rita Hester, egy afro-amerikai transz nő emlékére, aki ebben az évben lett transzfób gyilkosság áldozata. A gyász és az emlékezés mellet az esemény fontos célja lett, hogy felhívja a figyelmet a transznemű emberek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményekre, amik aránytalanul nagy számban érik az etnikai kisebbséghez tartozó transz nőket, mivel az ilyen gyűlölet-bűncselekményeket sokszor egyszerre motiválhatja a transzfóbia, a rasszizmus, homofóbia és a nőgyűlölet. A transz nőket különösen sűrűn támadják meg férfiak, amikor lelepleződik transz státuszuk.

A transzfóbia a nőgyűlöletből ered, melynek ugyan úgy célja a férfiuralom fenntartása. Ezért a transz nők – hasonlóan nők más olyan csoportjaihoz, akik szintén többszörös elnyomástól szenvednek – különösen sebezhetőek és nagyobb mértékben vannak kitéve erőszaknak, legyen szó akár gyűlölet-bűncselekményekről vagy partnerbántalmazásról. Emellett más transz személyek, így a transz férfiak elleni bűncselekményeket is vitathatatlanul a transzfóbia és a nőgyűlölet keveréke idézi elő, amiket a társadalmi nemi normák megsértésének megtorlásaként hajtanak végre az elkövetők, hogy így tegyék vissza „saját helyükre” a nőnek tekintett áldozatokat.

A mai napon több megemlékezést is tartanak Budapesten hazai szervezetek. A Radical Queer Affinity Collective és a Transvanilla Transznemű Egyesület ma este 6-tól a KLIT közösségi térben tart megemlékezést – a résztvevőkkel közösen olvassák majd fel a 238 áldozat nevét. Mi pedig ugyancsak ma tartunk megemlékezést este 8-tól a Müsziben.

Csatlakozz Te is a rendezvényekhez, emlékezzünk meg együtt az áldozatokról!