2013. október 12., szombat

Tesztoszteron GYIK

Hogyan kezdhetem el a tesztoszteron-kezelést? Milyen dózisban kell szednem a tesztoszteront? Hova és hogyan adjam be az injekciót?
Mit tesz velem a tesztoszteron? Mikor fognak a változások bekövetkezni? Melyek a tesztoszteron egészségügyi kockázatai? Többek között ezekre a transz férfiakat és transzmaszkulin embereket érintő fontos kérdésekre igyekszik választ adni Matt Kailey cikke.Nagyon sok kérdést kaptam a tesztoszteronról, ezek közül válaszolok most néhányra. Ne felejtsétek el, hogy nem vagyok orvos, sőt, tévédoki sem vagyok. Az itt leírtak semmiképpen nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt! Tesztoszteront csak és kizárólag egészségügyi szakember felügyelete mellett használj!

Hogyan kezdhetem el a tesztoszteron-kezelést?

Az Egyesült Államokban a legtöbb esetben a pszichológusod állít ki egy igazolást, amelyet be kell mutatnod a háziorvosodnak.

Szerk. megj.: Magyarországon ahhoz, hogy hozzájuthass a hormonokhoz, egy klinikai szakpszichológus és egy pszichiáter szakvéleménye szükséges, amiben "transz-szexuális"-nak ismer el (ennek a BNO kódja az F64.0). Ezen felül még szükséged lehet egy nőgyógyász szakvéleményére is, amiben igazolja, hogy nem vagy interszexuális (ezt egy rövid vizsgálat keretében szinte bárhol megkaphatod - persze célszerű megbízható orvost keresni erre a célra). Ha ezeket sikerült megszerezned, akár el is kezdheted a nemed jogi elismertetését és a névváltást, illetve kereshetsz egy neked tetsző endokrinológust, akivel el is kezdheted a tesztoszteron-kezelést!
Elméletben már ezek a feltételek is elegendőek lehetnek, hogy hozzáférhess a hormonokhoz, de mivel az egészségügyben ezzel kapcsolatban rengeteg helyen szokásjogok uralkodnak és nincs egységes gyakorlat, találkozhatsz ettől eltérő elvárásokkal is (pl. névváltás megléte). Amit tehetsz, hogy ne csak blogunkat használd kizárólagos információforrásnak a témában, hanem tájékozódj más oldalakról és kérdezősködj transz fórumokon is, illetve ha úgy érzed, hogy az általad felkeresett orvos lehetetlen, vagy akár jogtalanul elvárt feltételekhez közi a hormonkezelés elkezdését (pl. műtét), állj tovább, és próbálj meg segítőkészebb orvost találni!
Sajnos a transzneműség, mint sok más országban, nálunk is betegségként van nyilvántartva. Túl azon, hogy ez emberi jogi szempontból is erősen aggályos, mi, a blog szerkesztői transzfeministákként is kitartunk amellett, hogy a transzneműség nem egy betegség vagy egy zavar. Ám ha valaki itthon el akarja kezdeni az átmenetet (vagyis a tranzíciót) és hozzá akar férni az ehhez szükséges orvosi kezelésekhez és egészségügyi szolgáltatásokhoz, akkor sajnos ezen az egészségügyi rendszeren kell végigmennie.  Ide kattintva találhatsz néhány orvost, akiktől szakvéleményt szerezhetsz. Természetesen nem csak hozzájuk mehetsz, hiszen bármilyen klinikai szakpszichológus és pszichiáter szakvéleménye megfelel a célnak, így akár TB által támogatott orvosi szolgáltatásokat is igénybe vehetsz. Ez esetben viszont mindenképp mondd el, hogy miért jöttél, és próbáld minél hamarabb felmérni, hogy segítőkész-e.

A tesztoszteron-kezelés megkezdése előtt vérvételre küldenek, hogy megvizsgálják a koleszterin-szintedet, májfunkciót, vörösvértest-számot, tesztoszteron- és ösztrogén-szintedet. A vérnyomásodat is meg fogják mérni. Ezután rendszeresen (szerk megj.: kb. fél évente) vért vesznek majd tőled és a vérnyomásodat is ellenőrzik az orvosod előírásai szerint, hogy megnézzék, milyen hatással van rád a tesztoszteron. A dózist mindig az eredmények függvényében határozzák meg.

Szerk. megj.: Ha esetleg ezeket a fontos vizsgálatokat nem írják elő neked, kérd orvosod, hogy tegye meg, vagy keress olyan orvost, aki rendszeresen elvégzi ezeket! 

Milyen dózisban kell szednem a tesztoszteront?

Ne vedd mentegetőzésnek, de ezt igazán csak az orvosod döntheti el. A legtöbb tesztoszteront használó fickó kéthetente 50-200 mg-os injekcióval kezdi. Nagyon sok múlik azon, hogy mennyire óvatos az orvosod, mit gondol a vérképedről és általános egészségi állapotodról, és hogy együtt hogyan döntötök. Az adagodat ne máséhoz mérd – segíts az orvosodnak, hogy megtalálja a megfelelő dózist.

Különböző formában is szedheted a tesztoszteront, pl. tapasz vagy gél formájában. Ha szájon át akarod szedni, tudj róla, hogy károsíthatja a májat, ezért feltétlenül beszélj erről az orvosoddal, mielőtt tabletta vagy kapszula formájában bevennéd. Nemrég tudtam meg, hogy vannak, akik bőr alá adott injekciót használnak, ami kevésbé fájdalmas, mint az izomba adott injekció, úgyhogy ezt a lehetőséget is érdemes figyelembe venni.

Szerk. megj.: Az itthon is hozzáférhető hormonkészítményekről ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Hova és hogyan adjam be az injekciót?

Vannak, akik karizomba adják be az injekciót. Ezzel nem csak az a gond, hogy nagyon fájdalmas, hanem még kárt is tehetnek magukban. És azt is mutatja, hogy másik orvost kellene keresniük, vagy egyáltalán orvoshoz fordulniuk, ezt ugyanis senkinek nem lenne szabad egyedül csinálnia. Az izomba adott tesztoszteronhoz nagyon nagy izomra van szükség, ugyanis abban tárolódik a tesztoszteron, és eltart egy ideig, amíg felszívódik.

És vajon melyik a legnagyobb izmunk? Az lehet, hogy te óriásinak látod a bicepszedet, de a legnagyobb izmunk sajnos az, amelyiknél általában annak örülnénk, ha kisebb lenne – a fenékizom/csípő felső része és a combok.

Azt, hogy hova és hogyan add be az injekciót, az orvosoddal kell megbeszélned, hogy azt tehesd, ami neked a legkényelmesebb és nem árt, ha jól csinálod. Az első néhány alkalommal valószínűleg az orvosod vagy az asszisztense fogja beadni neked az injekciót, és megmutatják, hogy később hogyan adhatod be magadnak.

Sokkal könnyebb gyorsan bedöfni a tűt, mint lassan beszúrni. A bőr a szúrás hatására megmerevedik, ezért ha lassan próbálod feszegetni, sokkal fájdalmasabb, mint egy gyors, rövid döfés. Ha a mozdulat elsajátítása közben lemerevedsz (velem is megtörtént), kérd meg az orvost vagy a nővért, hogy fogja meg a kezedet és együtt szúrjátok be a tűt. Nyugi, csak megszúrtad magad – egy kis segítséggel. Legközelebb könnyebb lesz.

Teljesen normális, ha:

   vérzel. Egy-két (vagy több) csepp vér miatt nem kell megijedni. Ha dől belőled a vér, az már nem annyira normális, de nem is szokott előfordulni. Ha mégis, és kis idő múlva sem akar elállni, érdemes orvost hívni.

   nem vérzel. Ha nem vérzel, szuper! Lesz olyan is, hogy vérzel.

   fáj. Ha a szúrás helye néhány napig érzékeny, ne aggódj. Az injekció beadása után az is előfordulhat, hogy a fájdalom álmodból is felébreszt. De ha a szúrás helye piros lesz vagy bedagad, vagy úgy érzed, hogy elfertőződött, beszélj az orvosoddal. Nem valószínű, de előfordulhat.

Mit tesz velem a tesztoszteron?

Sosem volt ilyen ijesztő igazán közelről megfigyelni férfirokonaidat! De legalább így megtudhatod, mi vár rád. Mit nyerhetsz? Testszőrzetet, hátszőrt (!), magas koleszterinszintet, sörhasat... És hogy mit veszíthetsz? Pl. a hajadat. De semmi sem biztos, és természetesen anyukád génjei is sokat számítanak.

A tesztoszteron hatása a génjeiden alapul. A tesztoszteron csak annyit tesz veled, amire genetikailag programozva vagy, tehát kissé nehéz előre megmondani, mi lesz a végeredmény, mert ez minden pasasnál más. A tesztoszteronnak vannak valószínű és lehetséges hatásai.

Valószínű, hogy:

 ■  Fokozza a testszőrnövekedést – hogy mennyire, ez a DNS-edtől függ.

 ■  Elősegíti az arcszőrzet kialakulását. Lehet, hogy sűrű szakállad nő, de az is lehet, hogy épp csak annyi, hogy muszáj legyen leborotválni.

 ■  Mélyebb lesz a hangod. Jó eséllyel bariton leszel!

 ■  Fokozza a libidódat – határ a csillagos ég!

 ■  Megváltoztatja a testzsír eloszlását – a kis pocakból igazi sörhas lesz.

 ■  Erősebb lesz a felsőtested – de ha úgy akarsz kinézni, mint Schwarzenegger fénykorában, gyúrnod kell!

Lehetséges, hogy:

 ■  Kopaszodni kezdesz, ha genetikailag úgy vagy programozva. Ismerek olyan fickót, aki két év alatt teljesen megkopaszodott.

 ■  Megnöveli a klitorisz méretét (vagy a fallosz méretét, ha úgy jobban tetszik) – de azért nem kell extra méretű alsót venned!

 ■  Megnöveli a vérnyomásodat és/vagy koleszterinszintedet és/vagy vörösvértest-számot.

 ■  Hangulatingadozást okoz. Előfordulhat, hogy kissé agresszívebb leszel, és nem sírod el magad egykönnyen.

 ■  Megváltoztatja az arcvonásaidat – az arcod szélesebb lehet, vagy akár az arcvonásaid is megváltozhatnak.

 ■  Hízást vagy fogyást okoz (semmi sem bosszantóbb annál, ha egy pasas fogy a tesztoszterontól).

Nem valószínű, hogy a tesztoszteron:

 ■  Megváltoztatja a csontszerkezetet. A széles csípő valószínűleg ezután is széles marad, de a megnövekedett izomtömeg és/vagy súlyveszteség ezt ellensúlyozhatja.

 ■  Növeli a testmagasságot, bár hallottam olyan fickókról, akik esküsznek rá. Szerintem ebben nincs semmi logikus, hiszen a csontok növekedése kamaszkorban befejeződik.

 ■  Növeli a kéz és láb méretét, habár találkoztam olyanokkal, akik esküsznek rá, főleg a lábméret növekedésére.

 ■  Erőszakra késztet, hacsak nem vagy eleve erőszakos.

 ■  Radikálisan megváltoztatja a személyiségedet. A párod aggódhat, de feleslegesen. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kapcsolatotok túléli az átmenetet, vagy hogy a személyiséged nem fog változni, de az eléggé valószínűtlen, hogy teljesen más ember leszel.

 ■  Izomkolosszust csinál belőled – azért bizony meg kell dolgozni.

 ■  Eltünteti a melleket. Ezt csak műtéti úton lehet.

Szerk. megj.: A tesztoszteron hatásairól ezen felül itt is olvashatsz:
 - a hormonkezelésről
 - a testalkat változásáról 
További praktikákat transz férfiak számára pedig ide kattintva találsz.


Mikor fognak ezek a változások bekövetkezni?

Sajnos ezt senki nem tudhatja előre. A fiatalabbaknál általában gyorsabb és drámaibb változások tapasztalhatók, de minden attól függ, hogy genetikailag hogyan vagy programozva. Annyit tehetsz, hogy vársz, és majd meglátod.

A tesztoszteron nagyon erős hormon. Nem valószínű, hogy a tesztoszteron-kúra elkezdése után akár egy évvel bárki nőnek nézzen. Segítheted ezt a folyamatot, ha levágatod a hajad, hagyományosan férfias ruhákban jársz, és megtanulod a hagyományosan férfias viselkedési módokat, hacsak nem érzed ezt természetellenesnek.

Ha még nem coming outoltál barátaid, családod, ismerőseid előtt, a tesztoszteron megkezdése után pár hónapon belül érdemes megtenni. Néhány esetben nagyon hamar elkezd nőni az arcszőrzet és megváltozik a hang, ezért jobb a környezetedben élőket felkészíteni.

Melyek a tesztoszteron egészségügyi kockázatai?

A tesztoszteron az alábbi egészségügyi problémákat okozhatja:

 ■  Magas vérnyomás

 ■  Magas koleszterin

 ■  Magas vörösvértest-szám

 ■  Májgyulladás (mivel a máj dolgozza fel a tesztoszteront)

Ezek a kockázati tényezők okozhatnak szívbetegséget, strokeot vagy májbetegséget. De általában kordában tarthatók. Vannak rá gyógyszerek és nem valószínű, hogy teljesen le kellene állnod a tesztoszteronról. De ehhez rendszeresen el kell járnod orvoshoz ellenőrzésekre.

A magas vérnyomásra és koleszterinre szedhetsz gyógyszert. A magas vörösvértest-számmal küzdők (ők vannak kisebbségben) közül sokan adnak vért. Néhányan csak óvintézkedés gyanánt teszik. És ha májgyulladás alakul ki nálad, módosíthatod a dózist vagy a két dózis között eltelt időt.

Néhányan azért félnek elmenni orvoshoz, mert attól tartanak, hogy probléma esetén az orvosuk nem írja fel nekik a tesztoszteront. De egy felkészült orvos először az egyéb kezelési módokat vizsgálja meg. Senki nem fogja a kasztrálást javasolni egy született férfinak, hogy csökkentse a koleszterinjét, és ha egy transz férfinak azt javasolják, hogy ne szedjen több tesztoszteront, tulajdonképpen ugyanezt jelenti.

Ne hagyd, hogy az esetleges komplikációk elbizonytalanítsanak. Ha megőrzöd az egészségedet, rendszeres vizsgálatokra jársz, időben megfoghatod a problémákat, még mielőtt azokból komoly egészségügyi gond lehet.

Szerk. megj.: Tesztoszteronnal kapcsolatos egészségügyi tanácsokat ide kattintva olvashattok

Matt Kailey transz férfi, díjnyertes szerző, blogger, tanár és közösségi vezető, aki az Egyesült Államokban elismert szónok és tréner transznemű témákban. A Tranifesto az ő blogja és oldala, ahol többek között az olvasók kérdéseire válaszol, amik akár vele, akár az átmenettel, vagy bármilyen más transz témával is lehetnek kapcsolatosak. Ezért benneteket is arra szeretnénk biztatni, hogy ha a fenti témákkal kapcsolatban meg nem válaszolt kérdésetek van, kattintsatok ide és kérdezzétek bátran Matt-et!   
Fordította: BBO