2013. október 5., szombat

Mit tegyek, ha egy transz barátom előbújik nekem?

Ha nemrég szereztél tudomást arról, hogy valaki, aki az életed része, transznemű, elképzelhető, hogy nem érted az identitását és többet szeretnél tudni arról, hogyan tudod támogatni.
Az alábbiakban ahhoz olvashatsz hasznos tanácsokat, hogy miként érts meg és tarts tiszteletben egy transz személyt.

A „transznemű személy” kifejezés egy olyan személyt jelöl, aki nem azonosul azzal a társadalmi, illetve biológiai nemmel, amelyet születésekor jelöltek ki számára. Transznemű emberek a világ minden táján és kultúrájában is jelen vannak. Napjaink társadalmaiban az ilyen emberek számára nem mindig könnyű az, amikor meg kell magyarázniuk a társadalmi nemük állapotát. Ezért nagyon fontos, hogy tájékozott legyél a témában!


  1.  Mondj neki köszönetet! Transzneműként előbújni nagyon nehéz. Az illető nagyon nagy bizalmat fektet beléd és megtisztel azzal, hogy előbújik előtted. Sokat fog jelenteni, ha köszönetet mondasz, mivel te is sokat jelentesz neki.

      2.   Tartsd tiszteletben a nemi identitását! Innentől kezdve gondolj olyan neműként az illető 
            személyre, amilyen neműként ő maga hivatkozik saját magára. Amikor beszélsz róla, a választott   
            nevét használd az illető fizikai megjelenésétől függetlenül - kivéve, ha még nem bújt elő, vagy nem 
            kér tőled ettől eltérő dolgokat. Ha nem vagy biztos benne, hogy helyesen jársz el, inkább kérdezz rá.

3.   Figyelj oda, hogyan fogalmazol a múlttal kapcsolatban! Amikor a múltról beszélsz, próbáld meg elkerülni az olyan kifejezéseket, mint „még az előző nemed idején” vagy, hogy „férfinak/nőnek születtél”. Sok transznemű ember úgy érzi, hogy ő mindig is olyan nemű volt, mint amilyen neműként előtted előbújt, de eddig eltitkolni kényszerült. Kérdezd meg tőle, hogy mit szeretne, miként hivatkozz az élete múltbeli szakaszára. Az egyik megoldás az, hogy amikor a múltról beszélsz, elkerülöd a nemre utaló szavakat és máshogy hivatkozol rá (például: „tavaly”, „amikor gyerek voltál”, „amikor középiskolába jártál” stb.). Ha utalni akarsz az illető személy nemi átmenetére, akkor mondd azt, hogy „mielőtt megosztottad velem, hogy mi a valódi nemed”, vagy, hogy „mielőtt belekezdtél az átmenetedbe (tranzíciódba)” (amennyiben ez alkalmazható az adott személy esetében).

4.  Olyan nyelvhasználatot alkalmazz, ami megfelel az adott személy nemének! Kérdezd meg, hogy mit szeretne az illető személy, hogy milyen szavak (és névmások) segítségével hivatkozzanak rá és tartsd tiszteletben a döntését. Például, ha valaki nőként azonosítja magát, akkor valószínű, hogy a nőnemű szavakat (és névmásokat) részesíti előnyben, pl. színésznő, pincérnő, stb. Egy olyan személy, aki férfiként azonosítja magát, feltehetően a hímnemű szavakat (és névmásokat) preferálja. Más transznemű személyek a semleges nemű névmásokat részesítik előnyben, de ezek mind személyes preferenciák.

5.  Ne félj kérdéseket feltenni! Néhány, de biztosan nem mindegyik transz személy lesz hajlandó válaszolni bizonyos, az identitására/nemére vonatkozó kérdésekre. Ugyanakkor ne várd el, hogy ő legyen az okulásod kizárólagos forrása. A te felelősséged az, hogy tájékozott legyél a témában. Semmiképp se faggass egy transz személyt, ha nem szeretne válaszolni a kérdéseidre! Különösen a nemi szervekre, műtétekre és előző nevekre vonatkozó kérdéseket nem illik feltenni. (Kivétel lehet, amikor ez szükséges ahhoz, hogy egészségügyi ellátást tudj nyújtani az illető személynek, amikor szexuális kapcsolatba kerülsz az illető transz személlyel, illetve amikor jogi dokumentációhoz kell tudnod az előző nevét.)

6.   Kezeld bizalmasan, ha előbújnak neked! Annak ellenére, hogy neked elmondta, lehet, hogy még nem kész rá, vagy nem biztonságos számára, hogy mások előtt is felvállalja az identitását. Elmondani embereknek, hogy transznemű vagy, rendkívül nehéz döntés, nem olyasmi, amit emberek könnyedén kezelnek. Ha engedély nélkül „előbújtatsz” valakit mások előtt, az a bizalmával való visszaélés, és lehetséges, hogy a kettőtök kapcsolatába fog kerülni. Emellett az is lehet, hogy ezzel az adott személyt komoly veszélynek teszed ki.

7.  Kerüld az általánosítást! Transzneműnek lenni nagyon sokféleképpen lehet. Nemi identitásunk megélése mindig az egyénre jellemző, személyes dolog. Természetesen nem mindenki illeszkedik a férfi/nő kettős kategóriába és nem minden transz személy szeretne átmenetet, ahogy az átmenet sem ugyan azt jelenti mindenki számára.

8.  Ismerd fel a különbséget a nemi identitás és a szexuális orientáció között! Gyakori tévhit, hogy valaki nemi identitásából kiindulva következtetni lehet a szexuális irányultságára – pedig ez a két fogalom nincs összefüggésben egymással. Egyszóval transzneműként valaki épp úgy lehet leszbikus, meleg, biszexuális vagy heteroszexuális, mint nem transz emberként.

9.  Viszonyulj hozzá változatlanul. Az előbújó személy egyik legnagyobb félelme lehet, hogy elutasítod őt. Tudasd vele, hogy ugyanúgy viszonyulsz hozzá, mint eddig! Ugyanakkor nagy ügyet se csinálj abból, hogy ismerősöd transz. Egy transz embernek alapjában véve ugyanolyan marad a személyisége, mint amilyen az előbújása előtt volt. Bánj vele úgy, ahogy mindenki mással is bánnál.

10. Légy türelmes és támogató! Ha egy transz személy elkezdi az átmenetet, az egy sok szempontból boldog, de ugyanakkor érzelmileg erősen megterhelő időszak. Legyél mellette, ha szüksége van rád!

Tanácsok

■   Soha ne vond kétségbe valaki nemi identitását, mintha ez valami hamis, nem létező, erkölcstelen dolog, vagy betegség/trauma következménye lenne! Valaki nemét megkérdőjelezni súlyosan bántó dolog.

■   Soha ne használd valaki identitásával kapcsolatban sem a „nemi identitás zavar”, sem a betegség kifejezést. 

■   Transz embereket a nemi szerveikről kérdezni, illetve arról, hogy hogyan élnek szexuális életet, az ugyanúgy nem helyénvaló, mint ha egy nem transz személyt kérdeznél ugyanerről.

■   Soha ne beszélj úgy valakiről, hogy „át”- vagy „férfivé/nővé operált”! Így beszélni valakiről sértő, ráadásul ezzel kétségbe vonod az adott személy nemi identitását. Az „átoperálás” kifejezést semmilyen körülmények között ne használd – ezt helyesen úgy mondják, hogy nemi helyreállító, vagy nemi rekonstrukciós műtét.

■   Kerüld az olyan sértő, transzfób szavak használatát, mint a „travi”, „transzi”, „shemale”, vagy a „ladyboy”. Ezek elnyomó, tárgyiasító és elembertelenítő kifejezések.

■   Ugyanúgy, ahogy nem neveznél egy idősebb személyt „egy öreg”-nek, és nem mondanád rá, hogy „öregedett”, nem megfelelő úgy hivatkozni egy transznemű személyre, mint aki „egy transznemű”, anélkül, hogy odatennéd azt, hogy „személy”, „nő”, „férfi”, vagy bármilyen más alkalmas főnevet. Egyes transznemű emberek úgy találják, hogy ez tárgyiasító és elembertelenítő is.

■   Mindig azt a nevet használd, amin valaki bemutatkozik neked! NE kérdezz olyat, hogy mi az „igazi” neve! (Mindenkinek a választott neve az igazi neve, jogi nemétől és nevétől függetlenül – tartsd ezt tiszteletben.)

■   Ne hasonlítsd egy nem transz személyt egy transz személyhez úgy, hogy egy „igazi” vagy „normális” lánynak/fiúnak nevezed. Az tesz egy férfit „igazi” férfivá vagy egy nőt „igazi” nővé, ahogy az illető azonosítja önmagát, nem pedig az, hogy valaki más milyennek észleli és osztályozza az ő testét. Egy transznemű férfi nem kevésbé férfi, mint egy nem transz férfi; egy transznemű nő nem kevésbé nő, mint egy nem transz nő.

■ Ne tégy megjegyzéseket mások külsejére, nemének testi megjelenésére - főleg ne a transzneműségével és annak láthatóságával kapcsolatban – ha csak nem kér külön erre!

■   Ne kérd valakitől, hogy mutogasson magáról fényképeket az átmenete előtti életéből. Ugyancsak ne tegyél fel valakinek személyeskedő kérdéseket arról, hogy milyen volt az élete az átmenete előtt.

■   Még akkor is, ha ellenvetéseid vannak egy személy transznemű identitásával kapcsolatban, mindig tiszteletben kell, hogy tartsd az illetőt, és nem hozhatod mások előtt szándékosan kínos helyzetbe. Ha zavarba hozol, vagy megalázol egy személyt, az senkinek nem tesz jót. Ezen túlmenően, egy ilyen helyzet a transznemű személy számára veszélyessé is válhat.

■   Soha ne közöld egy transznemű személlyel, hogy a transznemű identitása miatt emberek nem fogják megérteni vagy szeretni őt. Ez egyrészt rendkívül bántó, másrészt nem igaz.

■  Soha ne kérdezd meg valakitől, hogy transznemű-e, vagy sem (és ne is tégy erre utalásokat senkinek)!

■  Segítsd környezetedet, hogy ők is transzbarát módon viselkedjenek! Ne toleráld a direkt vagy akaratlan transzfób megnyilvánulásokat sem!

■  Amikor nem transz emberekről beszélsz, használd a „cisznemű” vagy „cisz” kifejezést az olyan transzfób kifejezések helyett, amik a transz emberekre abnormálisként, furcsaként, vagy betegként utalnak – mint pl. a „normális”!


Röviden minden ember, aki nem transz, az cisz (vagy cisznemű). Egészen pontosan cisznemű az, akinek a születéskor kijelölt biológiai neme megegyezik a nemi identitásával és annak testi megjelenésével.

Ha az ember cisznemű, akár tudtán kívül is rengeteg előnyt élvez pusztán identitásához való illeszkedése és ennek mások által való érzékelése miatt - egészen pontosan rendelkezik azzal a kiváltsággal, hogy nem transz. És akárcsak más privilégiumok, ez is láthatatlan azok számára, akik birtokolják; viszont azok, akik nem rendelkeznek ezzel a kiváltsággal, nap mint nap érzékelik, hogy milyen súlyosan szenvednek a hiányától.
Ismerd fel, hogy ciszneműként mennyi privilégium tulajdonosa vagy és légy ennek tudatában, hogy ne élj velük vissza!

Hogy tovább tájékozódj a témában, a blogunkon található tudnivalókat, fogalomtárunkat és a transvanilla.hu-t ajánljuk!