2013. október 10., csütörtök

Gyakori kérdések a transz előbújásról

Előbújjak, vagy ne? Mikor bújjak elő? És legfőképp: hogyan? Matt Kailey cikkéből választ és hasznos tanácsokat kaphattok a transz előbújásról.
Tervezd meg te is a saját coming out menetrended! :)

Előbújjak vagy ne?
 
Az előbújásra vonatkozó döntésed éppoly egyedi, mint te vagy. Nyilván ha fizikai átalakuláson mész keresztül, hormonkezelés és/vagy műtét következtében, a hozzád közel állók észre fogják venni a változásokat, és előbb vagy utóbb foglalkoztatni fogja őket a kinézeted változása.

Nagyon valószínű, hogy el kell mondanod az igazságot a hozzád legközelebb állóknak és azoknak, akikkel rendszeresen találkozol, pl. a kollégáidnak. A nyilvános coming out (aktivistaként például, vagy közszereplőként) azonban olyan döntés, amelyet alaposan át kell gondolnod. Ugyanis ha egyszer nyilvánosan előbújtál (akár a médiában, de főleg az interneten), nagyon nehéz lesz újra rejtőzködve élned, ha nem lehetetlen.

Nem muszáj nyilvánosan előbújnod, sokan sohasem teszik meg ezt a lépést. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább várj még. Ha most kezdted meg az átmenetedet, és úgy gondolod, hogy aktivistaként, bloggerként, a Facebookon vagy bármely más módon elő szeretnél bújni, adj magadnak egy kis időt. Bármikor előbújhatsz - viszont ha egyszer megtetted, nincs visszaút. Csak te tudhatod, mi jó neked.

Mikor bújjak elő?

Erre nem tudok válaszolni, mert minden ember helyzete más, de mondanék pár dolgot, amin érdemes elgondolkozni, mielőtt megtervezed saját coming out menetrendedet. Tanácsaim coming outhoz, hallgatóságtól függően:

  ■  Felettesek, beosztottak, közvetlen kollégák: Azt hiszem, először a felettesednek érdemes szólni és megkérdezni őt, hogy hogyan szeretné kezelni az előbújásod kérdését a beosztottjaid és kollégáid felé. Könnyebb lesz a helyzeted a munkahelyeden, ha egyfajta együttműködési tervet készítesz a feletteseiddel. Ha megfogadod a tanácsomat, még azelőtt lépd ezt meg, mielőtt megváltoztatnád a külsődet. Én túl sokáig vártam, és a munkatársaim azt hitték, rákos vagyok, mert rövidre vágattam a hajam, és nem sminkeltem magam. A kollégák úgyis pletykálni fognak, akkor legalább az igazságról pletykáljanak.

    Család és barátok: Csak te ismerheted őket eléggé ahhoz, hogy tudd, mikor érdemes előbújnod. Itt is azt javaslom, hogy tedd meg még mielőtt megváltoztatod a külsődet, vagy megkezded a hormonkezelést. A hormonok azonnal látható hatással lesznek rád. A hormonokkal az a gond, hogy miközben azt tudod, hogy nagy általánosságban milyen hatásuk van, arról fogalmad sincs, hogy a te szervezetedre, külsődre milyen hatással lesznek. Anyukádat is csak egy ideig csaphatod be azzal, hogy a náthától változott meg a hangod – főleg ha mellé bozontos szakáll is párosul!

 ■  Esetleges partnerek: Ez megint csak a te helyzeteden múlik. Ne gondold, hogy ha valakivel beülsz kávézni, akkor annak rögtön el kell mondanod mindent. Sőt, azt ajánlom, hogy ne tedd, főleg ne zárt közösségben. Én személy szerint csak akkor bújok elő, ha sejthető, hogy az adott találkozóból akár intim együttlét is lehet – a személyes biztonság pedig alapvető fontosságú! Úgyhogy mielőtt eljössz a bárból, kávézóból vagy házibuliból, gondold meg, hogy elő akarsz-e bújni vagy sem. Az lehet, hogy végül egyedül mész haza, de legalább épségben hazaérsz. A coming out történjen nyilvános helyen, és mindig tartsd szem előtt a biztonsági lehetőségeidet. Ha úgy látod, hogy egy adott helyzetben nem túl biztonságos előbújni, akkor inkább ne tedd.

 ■  Idegenek: Az életemet teljesen nyitottan élem, de azért nem úgy szoktam bemutatkozni, hogy „Szia, Matt Kailey vagyok, transznemű”. Érdekes csevejtéma lenne, az biztos! Legtöbbször semmi értelme idegeneknek előbújni. És ahogyan a lehetséges – szexuális vagy más – partnereknél említettem, a biztonság a legfontosabb tényező!

Ne feledd: senkit nem csapsz be azzal, hogy nem bújsz elő. Ha valaki becsapva érzi magát, mert úgy gondolja, hogy túl sokáig vártál vagy valaki mástól tudta meg (ez utóbbi esetben a barátaiddal beszélgess el...), ez az ő gondja, nem a tiéd. Csak éld az életed, és ne feledd a biztonságot! Te már így is igazi vagy!

Hogyan bújjak elő?

Ez kicsit olyan, mint az, hogy mikor – teljesen rajtad és az egyedi helyzeteden múlik. Egyfajta követendő „mintát” azért javasolhatok, hogy könnyebben meg tudd tervezni az előbújós kalandjaidat (bizony, ezek kalandok – könnyítsd meg a dolgodat, és tekints így rájuk).

Összeállítottam hét lépést ahhoz, hogy hogyan beszéljünk transzneműként – függetlenül attól, hogy nagy csoport előtt mutatkozol be, vagy négyszemközt. Természetesen ezt a mintát a saját igényeid szerint módosíthatod. A hallgatóság állhat egy vagy több személyből.

1. Határozd meg magad: Minél jobban ismered magad, annál jobban tudsz magadról másoknak beszélni. Kutass egy kicsit a saját lelkedben, és gondolkozz el ezekről a kérdésekről:

> Használsz-e valamilyen címkét? Meg tudod ezt a címkét határozni? Mit jelent számodra ehhez a címkéhez tartozni?

> Hogyan jellemeznéd magad saját magadnak? Hogyan jellemeznéd magadat másoknak, úgy, hogy megértsék, miről beszélsz?

> Ahogyan magadat látod, gyakran ugyanolyan, ahogyan mások látnak téged. Általában arra reagálnak, amilyennek mutatod magad. Mentálisan betegnek érzed magad? Orvosi értelemben betegnek? Áldozatnak? Túlélőnek? Normálisnak érzed magad? Hogyan határoznád meg azt, hogy „normális”? Különlegesnek érzed magad? Tehetségesnek? Szerencsésnek? Milyennek lássanak mások?

2. Határozd meg a célodat: Minél világosabban látod egy adott beszélgetés célját, annál jobban tudod irányítani, és annál sikeresebb leszel. Mi a célod?

> a coming out?
> tájékoztatni az embereket, de közben nem árulod el, ki vagy?
> egy álláspontot megvédeni?
> megváltoztatni mások gondolkodását?
> megtartani a munkahelyedet?
> érdekképviselet?
> aktivistaként tevékenykedni?

3. Határozd meg, milyen szavakat használsz: Az általad használt nyelvezet fogja meghatározni, hogy mennyire értenek meg, illetve milyen fogadtatásra talál a mondanivalód. Döntsd el, milyen szavakat használsz, és határozd is meg azokat. Mondd el a hallgatóságodnak, számodra mit jelentenek e szavak, és tedd világossá, hogy ezek a te szavaid és meghatározásaid. Ne abból indulj ki, hogy ugyanúgy értelmezitek e szavakat.

4. Abból indulj ki, hogy ők hol állnak: Ismerd a közönségedet és célodat. Onnan indulj, ahol ők állnak, és utána gyorsíts be. A különböző hallgatóságok különböző megközelítést igényelnek, mint ahogy az eltérő célokhoz is máshogy fogunk hozzá.

>  Ki a hallgatóságod: gyerek(ek), szülő(k), testvér(ek)/rokon(ok), jelenlegi barát vagy partner, lehetséges barát vagy partner, munkaadó/munkatárs, nagyobb csoport? Ha csoport, milyen?

> A hallgatóságod mennyit tud rólad? Mennyit tud általában a transznemű embereket érintő témákról?

> Mi akadályozhatja a kommunikációtokat? Például: lehetséges elutasítás, vallási meggyőződés, érzelmi kapcsolatok, sokk, előítéletek vagy zavar.

5. A beszélgetést te irányítod: Te döntöd el, hogy merre tart a beszélgetés, és hogyan irányítod.

> Próbáld meg előre kitalálni a lehetséges reakciókat, és azt, hogy hogyan fogsz rájuk válaszolni. Próbáld meg a nem várt reakciókat is előre látni.

> Készülj fel a kérdésekre. Ha vannak olyan kérdések, amelyekre nem akarsz válaszolni, mondd el rögtön az elején.

> Tereld a beszélgetést a célod felé.

> Tudd, mikor kell abbahagyni. Ha túlfűtöttek az érzelmek, és a hallgatóságodnak időre van szüksége, hogy megeméssze a hallottakat, vagy kényelmetlenül érzi magát, érdemes szünetet tartani. Ne feledd: az ő helyzetükből indulj ki, és ne terheld túl őket. Azt akarod, hogy meghallgassanak.

6. Akkor hagyd abba, ha a célodat elérted: Ha lehet, úgy hagyjátok abba a beszélgetést, hogy a hallgatóságoddal kapcsolatban elérted a célodat. Ezt úgy teheted meg, hogy te irányítod a beszélgetést. Ha be kell fejezned még mielőtt elérted volna a célodat, úgy fejezd be a beszélgetést, hogy megbeszélitek, mikor folytatjátok, vagy hogy mi legyen a következő lépés. Ha nagyobb csoporthoz beszélsz, adj nekik egy gondolatot, ötletet, valami elgondolkodtatót, amit magukkal vihetnek, hogy így eljussanak oda, ahová te szeretnéd.

7. Amikor csak lehet, viccelődj: Ne vedd túl komolyan magadat vagy a helyzetet. A humor mindig enyhíti a szorongást vagy a feszengést. Megnyugtatja az embereket. Ezért nagyra értékelik. És nagyobb a valószínűsége, hogy meghallgatnak, ha nyugodtak és nem érzik magukat feszengve.

A legfontosabb, hogy a hallgatóságod kövessen. Hogy hogyan érzel magaddal kapcsolatban és mit mutatsz másoknak, befolyásolja azt, hogy mások milyennek látnak. Ha jól érzed magad, és elégedett vagy azzal, aki vagy és a döntéseiddel, több pozitív reakciót kaphatsz – persze nem mindig, de azért sokat segíthet.

Sok sikert!

Matt Kailey transzszexuális férfi, díjnyertes szerző, blogger, tanár és közösségi vezető, aki az Egyesült Államokban elismert szónok és tréner transznemű témákban. A Tranifesto az ő blogja és oldala, ahol többek között az olvasók kérdéseire válaszol, amik akár vele, akár az átmenettel, vagy bármilyen más transz témával is lehetnek kapcsolatosak. Ezért benneteket is arra szeretnénk biztatni, hogy ha a fenti témákkal kapcsolatban meg nem válaszolt kérdésetek van, kattintsatok ide és kérdezzétek bátran Matt-et!  
Írta: Matt Kailey
 Eredetileg megjelent: Tranifesto
Fordította: BBO