2013. október 12., szombat

A transz férfiak bátorságának megörökítése

Lorenzo Triburgo Transzportrék nevű projektje keretében egy 30 portréból álló fotósorozatot alkotott transz férfiakról, aminek elkészítése négy évig tartott. A rengeteg munka és erőfeszítés kétségkívül megtérült - hogy miként, azt érdemes mindenkinek a saját szemével megnéznie.
Lorenzo Triburgo transznemű modelljeit mindig emelt fővel ábrázolja, hogy így mutassa meg hősiességüket. Ez egyike volt Triburgo Transzportrékhoz kapcsolódó művészeti döntéseinek.

E döntések célja, hogy nagyon konkrét elképzeléseket tükrözzenek egy olyan témában, amelyben Triburgo is komolyan érintett.

„Olyan projektet akartam, amely nem annyira az egyes emberek történetéről szól, hanem arról, hogy én hogyan viszonyulok a témához, azaz a nemi identitáshoz és a férfiasság konstrukciójához”- mondta.

A portrék másik fontos jellemzője, hogy festett háttér előtt készültek. Triburgo maga festette a háttérül szolgáló tájképeket Bob Ross The Joy of Painting (A festés öröme) című könyve alapján. Mivel semmilyen tapasztalata nem volt a festés terén, Triburgo nagy kihívásnak élte meg az egész folyamatot.

De a háttér megfestésébe fektetett erőfeszítés megtérült, nyilatkozta Triburgo, hiszen azt az elképzelést tükrözik, hogy a természet egyfajta felépítmény. Olyan fogalom ez, amely szorosan kapcsolódik a nemek kérdéséről és a fotózásról alkotott véleményéhez.

„A fotózás olyan médium, amely az igazságot mutatja meg, és egy történést vagy egy pillanatot megfog vagy rögzít. Azt hiszem, többnyire egyetérthetünk azzal, hogy ez téves felfogás. A dolgokat meg lehet változtatni illetve a fotót készítő személy szubjektív hozzáállása is befolyásolhatja a fotó elkészítésének módját.”- mondta. „Ugyanez vonatkozik a nemekre. Az embernek születésekor kijelölnek valamilyen nemet, de én nem gondolom, hogy e mögött bármi igazság húzódna meg. Azt hiszem, a társadalmi nem olyan dolog, ami fejlődhet és változhat, és szubjektívebb annál, mint ahogy ezt általában gondoljuk.”
A sorozat elkészítése során Triburgo a transzneműséggel kapcsolatos különböző tapasztalatokkal szembesült. Az egyik ötvenes éveiben járó férfi épp akkor kezdte meg az átmenetet. Volt egy 19 éves is. Mások a húszas éveikben jártak, és a tranzíciót tizenévesen kezdték meg.

A projekt elkészítése Triburgo számára különösen fontos volt, hiszen éppen saját átmenetével esett egybe. Modelljeivel való találkozás nem csupán művészetileg volt érdekes, hanem személyesen is megérintette.

„Fantasztikus volt, hogy amikor beszélgettem velük, átéreztem a helyzetüket” - mondta. „Számomra ez volt az átmenetem kezdete, és csodás volt, hogy volt kinek kérdéseket feltennem.”


A 30 portréból álló sorozat elkészítése négy évig tartott. Azért ilyen sokáig, mert többnyire nem Triburgo kereste a modelleket, hanem hagyta, hogy ők találják meg. Sokan művészeti előadásokon vagy galériákban mentek oda hozzá. Mások levelezőlistán tett bejegyzéseire reagáltak.

„Annyira hálás vagyok, hogy olyan férfiakat találtam, akik hajlandóak voltak előbújni és a kamera elé állni. Magam is transz férfi vagyok, és tudom, hogy nem muszáj előbújnom. Akár egy teljes életet leélhetek úgy, hogy senkinek nem mondom el, de számomra fontos volt az előbújás, és hogy a képeimen a transz férfiakat pozitívan ábrázoljam.”- mondta Triburgo.

Triburgo sorozata megtekinthető itt Philadelphia Photo Arts Center’s Contemporary Photography Competition and Exhibition aug. 24-ig és itt Boston University’s Photo Resource Center szept. 3-tól..

Az eredeti cikk a teljes méretű képekkel megtekinthető ide kattintva
A teljes portrésorozatot Triburgo oldalán találjátok.

Fordította: BBO