2013. szeptember 20., péntek

A transz emberek szövetségeseinek öt jellemzője

Matt Kailey cikkéből megismerhetitek a transz emberek szövetségeseinek 5 tulajdonságát. A legtöbb pont vonatkozik a leszbikus, meleg, biszexuális, és queer emberek, sőt, más társadalmi csoportok szövetségeseire is. Cisznemű és heteroszexuális támogatók, olvassátok, posztoljátok, gyakoroljátok!
A múlt hét folyamán a transznemű tanulmányokkal foglalkozó órámon és a Sokszínűség Napja (Diversity Day) alkalmából az Auraria Egyetemen tartott előadásom során a szövetségesekről beszélgettünk.

Véleményem szerint a szövetségesek minden társadalmi csoport fontos elemét alkotják. Növelik a csoport létszámát, új hangokat és sok esetben olyan erőt és hatalmat is kölcsönöznek a csoportnak, amelyet egyébként nélkülözne, különösen, mivel az elfogadásért vagy legalább egyenlőségért küzdő csoportok ereje nagyban függ attól, hogy hogyan ítélik meg őket a többségi társadalomban.

Ez szomorú, de valós probléma. Szövetségesek nélkül nagyon sok csoport nem tudna olyan ütemben előre jutni és olyan sikereket elérni, mint külső segítséggel. A szövetségesek minden mozgalom fontos elemét alkotják. Írtam már korábban is szövetségekről, de azt gondolom, hogy mindig jó visszatérni ehhez a témához, ezért felvázolnám, hogy mit tartok a szövetségesek öt legfontosabb jellemzőjének:

1. A transzok szövetségesei tudatában vannak saját hatalmuknak és privilégiumaiknak, de ugyanakkor elismerik a miénket is. Vagyis más szóval, a transz szövetséges érti, hogy mi nem áldozatok vagyunk és nincs arra szükségünk, hogy megmentsenek minket, de ugyanakkor azt is tudja, hogy a támogatása hasznos a közösségünk számára.

A transz szövetségesek leginkább abban segítenek, hogy fejlesszük és kiaknázzuk a saját erőnket olyan helyzetekben, amelyek felett nekik van befolyásuk, nekünk pedig nincs, ahelyett, hogy átvennék az irányítást ilyen helyzetekben és elnyomják a hangunkat. Nagyon sok közös előadást tartottam együtt nem transznemű szövetségeseinkkel (akik egyébként mind csodálatosak) és párszor úgy éreztem magam, mintha csak arra használnának, hogy illusztrálják azokat az igazságtalanságokat, amelyek a transz embereket érik.

Bár értékelem, hogy ezeket az igazságtalanságokat felismerik és megértem, hogy nem transz emberek, akik először foglalkoznak ezzel a témával, inkább hallgatnak egy másik nem transz ember véleményére, ugyanakkor úgy érzem, hogy így az én saját erőm és véleményem - pedig van saját véleményem -  el van nyomva a beszélgetés folyamán.  

Természetesen nem ugyanolyan ereje van minden transz embernek: ez mindig nagyban múlik az adott szituáción. De amikor hatalmunkban áll, akkor használnunk kell ezt az erőt.

2. A transz szövetségesek értünk szólalnak fel és nem helyettünk. Attól függetlenül, hogy a szövetségesünk hány transz embert ismer és milyen régóta támogatja a közösséget, a szövetségesnek meg kell értenie, hogy a transz embereknek képesnek kell lenniük felszólalni a saját érdekükben, és mi magunk vagyunk a legalkalmasabbak arra, hogy beszéljünk a saját tapasztalatainkról.

Az átmenetem legelején egy szervezet LMBT tanácsadó testületében dolgoztam. Amikor éppen „LMBT tanácsadást” végeztünk, valaki megkérdezte, hogy mit is jelent az, hogy „transznemű” igazából. 

Mivel én voltam az egyetlen transz a csoportban, nekem kellett volna megválaszolnom a kérdést. Ehelyett a testület vezetője, egy meleg, nem transznemű férfi kisajátította magának a feladatot – és több dolgot is helytelenül mondott. Bármilyen nehéz is elhinni, nem szóltam közbe. Még nem találtam meg a saját hangomat. De mindenesetre sokat tanultam az esetből, hogy ki is az igazi szövetséges, és ki az, akinek csak a saját fontossága számít.

Ettől függetlenül szükségünk van más hangokra és olyan emberekre, akik kiállnak mellettünk és felszólalnak az érdekünkben, különösen akkor, amikor mi nem vagyunk jelen. A transz és a szövetségesek egységes hangja tökéletes harmóniát alkot (el sem hiszem, hogy én írtam ezt az érzelgős közhelyet). 

3. A transz szövetséges könyvekből, weboldalakról, filmekből, és egyéb forrásokból tanul a transz közösségről, ezen kívül megkérdezi transznemű emberektől, amit tudni akar, amikor ez helyénvaló. A transz közösséggel való ismerkedés nem kell, hogy megerőltető legyen a szövetséges számára. A szövetségest őszintén érdekli, hogy minél többet megtudjon a transz közösségről. 

Egyszer egy érdeklődő jövőbeli szövetséges azt mondta nekem: „Szeretnék én is a szövetségesetek lenni, de nem tudok rólatok semmit. Mit tudnál nekem elmondani a transz emberekről?” Egy oktatási helyzetben, amikor azért vagyok ott, hogy másokat tanítsak a transznemű emberekkel kapcsolatos témákról, ez egy teljesen helyénvaló kérdés. De amikor egy buliban vagy egy vacsorán vagyok, inkább nem „kezdeném a legelejéről.” Azt hiszem, a legtöbbünk értékelné, ha a leendő szövetséges maga utánanézne egy-két dolognak és akkor kérdezne meg minket, amikor valamire nem talál választ vagy valamit nem ért.   

4. A transz szövetséges nem csak a diverzitás, hanem a befogadás érdekében is dolgozik. Vagyis ha hozzáadsz egy „T” betűt a szervezeted nevéhez vagy kiteszel fényképeket transz emberekről a weboldaladon, az lehet, hogy változatosságot tükröz, de befogadást nem. 

A diverzitás azt jelenti, hogyha sokféle ember válik láthatóvá és van képviselve egy szervezetben. A befogadás azt jelenti, hogy azok a különböző emberek, akik a szervezetben dolgoznak, képviselve vannak vezető és befolyásos pozíciókban is. A befogadás nem jöhet létre diverzitás nélkül, de a diverzitás mindenképp lehet befogadás nélküli. Pedig mindkettő szükséges.

Hány transznemű ember ment el LMBT szervezetekhez, ahol aztán rájött, hogy ezek a szervezetek igazából semmit sem szolgáltatnak transz embereknek, és arra, hogy az „LM” (ritkán B) emberek igazából nem sokat, vagy egyáltalán semmit sem tudnak a transzneműeket érintő kérdésekről? Ez mindennapos történet. Nem elég csak egy reprezentatív képet kitenni a plakátra, és utána azt képzelni, hogy ezzel minden el is van intézve. A diverzitás és a befogadás két különböző dolog. 

Például a diverzitás azt jelenti, hogy „rendezek egy bulit, mindenki meg van hívva”. A befogadás pedig azt, hogy „csináljunk együtt egy bulit.” 

5. A transz szövetséges akkor is a transz egyenlőségért küzd, amikor transznemű emberek nincsenek jelen. A transz jogok és a transz egyenlőség mind részei a szövetséges életének, és ez akkor is így van, ha transz emberek nincsenek jelen és nem tudnak róla, hogy a szövetséges éppen mit csinál. Szövetségesnek lenni azt jelenti, hogy eszerint éled az életed és nem csak egy olyan dolog, amit ki és be lehet kapcsolni egy adott helyzettől függően.  

El kell ismernünk és meg kell köszönjük a szövetségeseink munkáját. Ez nagyon fontos, mert ha túlzottan adottnak vesszük a támogatásukat, könnyen lehet, hogy eltűnnek. A szövetségeseknek nem kell mindenhol ott lenniük. De egy igazi szövetséges nem az elismerésért csinálja azt, amit csinál. A transz jogok és egyenlőség jelentősége beleivódik a létükbe. Eszerint az értékek szerint élnek és dolgoznak nap, mint nap. Vagyis más szóval egy szövetséges munkája sosincs befejezve (még egy elcsépelt közhely). 

Minden bizonnyal sok más jellemzője is van a transz szövetségeseknek. Ezek csak az én kedvenceim. És biztos vagyok benne, hogy ezek igazak azokra a transznemű emberekre is, akik támogatni akarnak olyan csoportokat, amelyekbe nem tartoznak bele. Emlékeztetni kell magunkat, hogy mit szeretnénk másoktól és ezeket a tulajdonságokat és tevékenységeket a saját életünkbe is át kell vennünk, amikor mások szövetségeseiként lépünk fel.   

Olvasók, van még ötletetek mit lehetne hozzáadni a listához?

Matt Kailey transzszexuális férfi, díjnyertes szerző, blogger, tanár és közösségi vezető, aki az Egyesült Államokban elismert szónok és tréner transznemű témákban. A Tranifesto az ő blogja és oldala, ahol többek között az olvasók kérdéseire válaszol, amik akár vele, akár az átmenettel, vagy bármilyen más transz témával is lehetnek kapcsolatosak. Ezért benneteket is arra szeretnénk biztatni, hogy ha a fenti témákkal kapcsolatban meg nem válaszolt kérdésetek van, kattintsatok ide és kérdezzétek bátran Matt-et! 

Írta: Matt Kailey
Eredetileg megjelent: Tranifesto 
Fordította: Szűcs Eszter