2013. augusztus 25., vasárnap

Coming Out Day 2013 – Mi a Te „transz coming out” történeted?

Hamarosan, október 11.-én tartják világszerte a Nemzetközi Coming Out Day-t, az előbújás napját. Két év óta Magyarországon is egyre többen ünnepeljük ezt a napot különféle rendezvényekkel, beszélgetésekkel és bulikkal. Ebből az alkalomból szeretnénk, hogy ti is jobban blogunk részesei legyetek!Ha van bármilyen transz coming out történetetek, amiben akár transzként bújtok elő, vagy amiben egy transz ismerősötök, barátotok, családtagotok bújik elő nektek (természetesen ebben az esetben ezt csak az ő beleegyezésével tegyétek), osszátok meg velünk október 1.-ig egy word dokumentumban a transzblog@gmail.com címen!
Az írásotok lehet akár rövidebb, vagy hosszabb is, de terjedelme lehetőleg ne haladja meg a 6000 leütést.
A legjobbnak ítélt munkákat közzétesszük blogunkon (ha szeretnétek, természetesen név nélkül), hogy mások is olvashassák a legjobb történeteitek.
 
Mi az a coming out?

A “coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felvállalja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). Angolul a kifejezés szó szerint „kijövetel”-t, „előbújást”-t jelent a szekrényből, vagyis a rejtőzködésből. Magyarítása kevésbé terjedt el, bár számos verzió felmerült: többek közt az előbújik, előjön, előrukkol, előhozakodik, felvállalja magát, színt vall, bevall, kiáll, bejelent stb.