2013. augusztus 15., csütörtök

A transz férfiak tényleg korábban halnak?

Matt Kailey cikkéből választ, illetve transz férfiaknak és transzmaszkulin embereknek szóló hasznos tanácsokat kaphattok.Egy olvasótól: „Van egy kissé félelmetes kérdésem. Transz férfi vagyok, a folyamatnak még eléggé az elején tartok, ezért megerősítésként szívesen keresek rá a neten sikeres transz férfiakra, celebekre.

Egyszer csak azt vettem részre, hogy a transz férfiak viszonylag korán halnak meg – legalább is azok, akiket a „híres transz férfiak“ listáján találtam. Sokan közülük még az 50 vagy 60 éves kort sem érik meg. Épp most láttam egy megemlékező posztot a Facebookon egy olyan fickóról, aki még az 50. születésnapja előtt meghalt.

Tudom, hogy valószínűleg csak véletlen egybeesés, és sosem hallunk a hosszú, boldog életet élő transz férfiakról. De azért csak bennem motoszkál a félelem, hogy az egészségügyi rendszerben tapasztalható előítéletesség, vagy a tesztoszteron-szedés, vagy valami más miatt kialakulhatnak olyan betegségek, amelyeket nem vesznek észre időben... Érted, ugye?

Az orvosom úgysem tudna válaszolni, ezért kérdezlek téged. Talán te vagy az olvasók tudjátok a választ. Létezik orvosi felmérés arra vonatkozóan, hogy az átmenet után hogyan változik a transz férfiak egészségi állapota?”

Egy dologban teljesen biztos vagyok: az életet nem lehet élve megúszni. Ne érts félre, nem okoskodni akarok. Valamiben meg kell halni, és az életfilozófiám mindig az volt, hogy inkább haljak meg úgy, hogy teljes és hiteles életet éltem, mint egy olyan emberét, aki nem én vagyok.

A tesztoszteron szedése jár egészségügyi kockázatokkal, de a legtöbb esetben ezeket lehet enyhíteni. Azt olvastam, hogy a transz férfiak várható életkora ugyanannyi, mint a nem transz férfiaké – azaz némileg alacsonyabb, mint a nőké.

A fickók közül, akikről olvastál, többen is öngyilkosságot követtek el. Lou Sullivan az egyik leghíresebb transz férfi, valószínűleg őt több „celeb“-listán is megtalálhattad, AIDS-komplikációk következtében hunyt el. Robert Eads szintén nagyon ismert transz férfi volt, ő petefészekrákban halt meg. Valószínűleg mindkét halálesetet súlyosbította az egészségügyi rendszerben tapasztalható előítéletesség.

Ezek a fickók, akikről olvastál, valószínűleg egyébként is meghaltak volna, az átmenettől függetlenül. Vélhetően olyan betegségben szenvedtek, amelyet nem fedeztek fel időben, és így az mindenképpen a halálukat okozta volna. Kialakulhatott volna náluk olyan halálos betegség, amelynek semmi köze a tesztoszteronhoz. Csak azért hallottunk róluk, mert transzneműek.

Én márciusban leszek 58 éves. Jamison Green, aki az egyik leghíresebb transz férfi a világon, hangyányit idősebb nálam, ezt biztosan tudom. Legjobb barátom, egy transz pasas, idén vonul nyugdíjba, 62 évesen. Én 15 éve szedek tesztoszteront, James és a legjobb barátom pedig még annál is régebben.

Őszintén szólva szerintem rengeteg 50 feletti transz pasas él világszerte. Néhányunkat vagy azért nem vesznek észre, mert asszimilálódtunk a többségi társadalomba, ezért nem tudják rólunk, hogy transz férfiak vagyunk; vagy mert nem értünk annyira az Internethez (vagy nem érdekel), mint a fiatalabb fickók, akik már a technológia bűvkörében nőttek fel.

Úgyhogy ne parázz attól, hogy fiatalon halsz meg! Azt nem tudom garantálni, hogy nem halsz meg idő előtt. Afelől viszont biztos lehetsz, hogy több olyanról hallasz, aki meghalt, mint olyanról, aki él, mert a halál mindig sokkoló, és ha valaki meghal, arról az emberek beszélnek. A halottakat ráadásul mindig nagyobb tisztelet övezi, ezért jobban oda is figyelnek rájuk.

Íme, néhány tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan enyhítheted a tesztoszteronnal kapcsolatos egészségügyi kockázatokat:

1. Rendszeresen nézesd meg a koleszterinedet, vérnyomásodat, a vörösvérsejtszámot, és a májfunkciót. Én koleszterin-gyógyszert szedek. A barátomnak a vérnyomása magas, ő arra szed gyógyszert. Ezeket az egészségi problémákat a tesztoszteron súlyosbíthatja, de ha szeded a gyógyszert, nem lesz semmi gond.

2. Ne dohányozz (na, engem nem a tesztoszteron, hanem a dohányzás fog megölni), sportolj rendszeresen, próbáld tartani a súlyodat, és táplálkozz egészségesen. Ez a jó tanács mindenkinek szól: a tesztoszteron hasi elhízást okozhat; ez az elhízás-típus a legveszélyesebb. Fokozza ugyanis a szívroham és a stroke kockázatát, úgyhogy próbáljátok meg elkerülni!

3. Ha a tesztoszteron következtében megváltozik a viselkedésed, agresszívabb lehetsz (nem mindenkinél jelentkezik), ezért próbálj meg rendszeresen meditálni vagy alkalmazz más dühkezelési technikákat. A kutatások szerint az A-típusú (szorgalmas, versengő, hirtelen haragú, késést nehezen toleráló) személyiségű emberek idő előtti halálát elsősorban a szívbetegség okozza, amelynek gyakori oka a düh.

4. Ha még megvannak az eredeti reproduktív szerveid, járj el nőgyógyászati rákszűrésre.

5. Keress valakit, aki az érdekeidet képviseli súlyos betegség esetén. Ha olyan betegség alakul ki nálad, amelynek nincs is köze a tesztoszteronhoz, még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy transzneműséged miatt előítéletességet tapasztalsz az egészségügyi ellátásban. Ha valaki képviseli az érdekeidet és nyomon követi a kezelésedet, valamint ellátásodat, remélhetőleg ez elkerülhető.

Javasold kezelőorvosodnak, hogy nézze meg ezeket a hasznos weboldalakat:  Hudson’s FTM Resource Guide és The Transitional Male, valamint olvassa el ezt a kiadványt:  Medical Therapy and Health Maintenance for Transgender Men: A Guide For Health Care Providers, ebből is hasznos információkat szerezhet.

De a tanácsom főleg az, hogy ne lihegd túl a dolgot. A tesztoszteronnak megvannak a veszélyei, de az ösztrogénnek ugyanúgy – még akkor is, ha a saját tested termeli. Ha biológiailag is férfinak születtél volna, ugyanúgy megküzdenél a tesztoszteron okozta problémákkal, akárcsak bármely férfi. Vigyázz magadra, és akkor addig és úgy élhetsz, ahogyan jólesik. Senki sem tudja, meddig fog élni. Egyet tehetünk: a legjobbat remélve tesszük a dolgunkat.

Matt Kailey transzszexuális férfi, díjnyertes szerző, blogger, tanár és közösségi vezető, aki az Egyesült Államokban elismert szónok és tréner transznemű témákban. A Tranifesto az ő blogja és oldala, ahol többek között az olvasók kérdéseire válaszol, amik akár vele, akár az átmenettel, vagy bármilyen más transz témával is lehetnek kapcsolatosak. Ezért benneteket is arra szeretnénk biztatni, hogy ha a fenti témákkal kapcsolatban meg nem válaszolt kérdésetek van, kattintsatok ide és kérdezzétek bátran Matt-et! 
 
Fordította: BBO