2013. július 29., hétfő

Kik azok a ciszneműek?

Mit jelent az, hogy transz? Mik azok a cisz privilégiumok? Mi az a ciszszexizmus? Mi a különbség a nemi identitás és a szexuális orientáció között? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ cikkünk.

Röviden minden ember, aki nem transz, az cisz (vagy cisznemű).
Egészen pontosan cisznemű az, akinek a születéskor kijelölt biológiai neme megegyezik a nemi identitásával (vagyis önazonosságával) és annak testi megjelenésével. Ha pedig cisznemű vagy, akkor bízhatsz benne, hogy az emberek helyesen ismerik fel a nemedet.

De egyáltalán - mit jelent az, hogy transz?

A „transz“ gyakran használatos egy összefoglaló kifejezésként, amely egy széles tartományát fogja egybe a nemi normák azon megszegésének, amelyek együtt járnak valamiféle - az adott személy születésekor kijelölt biológiai neme és a nemi identitása és/vagy önkifejezése között fennálló - eltéréssel.
Így a „transz nők“ azok az egyének, akik nőként azonosítják magukat, nőként jelenítik meg magukat, vagy nőként élnek annak ellenére, hogy a születésükkor ezzel ellentétes nemet jelöltek ki számukra. Hasonlóképpen, a „transz férfiak“ kifejezéssel írjuk le azokat, akik férfiként azonosítják magukat, férfiként jelenítik meg magukat vagy férfiként élnek, dacára a ténynek, hogy születésükkor másmilyennek észlelték őket.
Természetesen ez a két definíció nem fedi le az összes transz identitást, hiszen számos transz személy nem illeszkedik a férfi/nő kettős kategóriába, illetve másképpen transznemű.

Például ha születésekor egy gyermeket az orvos és szülei elsődleges nemi szervei alapján kisfiúként azonosítanak (=születéskor kijelölt biológiai neme férfi), 
de a gyermek később kislányként azonosítja magát (=nemi identitása nő), 
akkor egy transznemű kislányról beszélünk.

Hogy miért is van szükség erre a kifejezésre?

Azért, hogy megkülönböztessük a nemi identitás fogalmát a szexuális irányultságtól. Gyakori tévhit ugyanis, hogy valakinek a nemi identitásából kiindulva következtetni lehet a szexuális irányultságára - pedig ez a két fogalom nincs összefüggésben egymással. Egyszóval transzneműként valaki épp úgy lehet leszbikus, meleg, biszexuális, vagy heteroszexuális, mint ciszneműként.

Fenti példánknál maradva, a felnövő transz kislányról semmit nem tudhatunk előre: hogy heteró lesz, leszbikus, biszexuális, vagy bármelyik másik kategóriába sorolja majd magát. Mint ahogy természetesen egy nem transz kisgyereknél sem tudhatjuk előre sohasem.

Mik azok a cisz privilégiumok?

Ha az ember cisznemű, akár tudtán kívül is rengeteg előnyt élvez pusztán identitásához való illeszkedése és ennek mások által való érzékelése miatt - egészen pontosan rendelkezik azzal a kiváltsággal, hogy nem transz. Ez a privilégium, ahogy más privilégiumok esetében is, láthatatlan azok számára, akik birtokolják. És amint más privilégiumok esetében is, úgy itt is érvényes, hogy azok, akik nem rendelkeznek ezzel a kiváltsággal, nap mint nap érzékelik, hogy milyen súlyosan szenvednek a hiányától.
Ismerd fel te is, hogy ciszneműként mennyi privilégium tulajdonosa vagy! Erről itt olvashatsz többet:  

Képzeld el például, hogy a transz kislány milyen élményeken mehet keresztül az általános iskolájában: nem játszhat a barátnőivel, nem mehet be a lány mosdóba, vagy kinevetik, ha lányos ruhát szeretne felvenni. A többi kislánynak ezt mind szabad, és ők ezt észre sem veszik. Ezek a cisz privilégiumok.

Átmeneti állapot a transzneműség?

Nem. Tévhit, hogy a transz nők és férfiak az átmenetük, vagy a nemi helyreállító beavatkozásaik után ciszneműek lesznek, mint ahogy az is tévhit, hogy többé nem kell tartaniuk a transz léttel járó hátrányoktól. 
Persze mindenkinek joga van ahhoz, hogy úgy határozza meg magát, ahogy szeretné, viszont a transzneműség kimondottan egy társadalmi vonatkozású fogalom, ami a születéskor kijelölt nem és a nemi identitás és/vagy önkifejezés között fennálló eltérésre vonatkozik.
Természetesen azok a transzneműek, akik elég cisszerű külsővel rendelkeznek, jobban hozzáférhetnek bizonyos cisznemű kiváltságokhoz. De ez a korlátolt hozzáférés közel sem jelenti azt, hogy valaki transzként ugyanolyan kiváltságokkal rendelkezzen, mint cisznemű társaink. 

Például a transz nőket különösen gyakran támadják meg férfiak, amikor lelepleződik a transz státuszuk. Ugyancsak előfordulhat, hogy partnerük vagy ismerőseik emiatt elhagyják őket, vagy megszakítják az ismerkedést.

Egyszóval attól függetlenül, hogy transzként valaki túlesett-e nemi helyreállító beavatkozásokon vagy sem, még egyaránt lehet diszkrimináció és erőszakos gyűlölet-bűncselekmény célpontja, akár csak a leszbikus, meleg, biszexuális és queer emberek. Már csak azért is, mert sok homofób egyben transzfób, és nem tesz különbséget a melegek és a transz emberek között, illetve kétségbe vonja a transz emberek nemi identitását.
Ez utóbbi bántó magatartást úgy nevezzük, hogy ciszszexizmus, ami röviden az az elképzelés - illetve a transznemű embereknek olyan kezelése - , hogy az általuk képviselt nem alacsonyabbrendű, vagy kevésbé eredeti, mint a ciszneműeké.
Ha szeretnéd a ciszszexista viselkedést tudatosan elkerülni, itt olvashatsz néhány tudnivalót ezzel kapcsolatban:  
Mit tegyek, ha egy transz barátom előbújik nekem?