2013. május 26., vasárnap

10+ tudnivaló ahhoz, hogy hogyan tarts tiszteletben egy transz embert

 Egy transznemű emberrel akkor vagy a legelfogadóbb, ha viselkedésedben nem különbözteted meg a nem transz emberektől. Ezt betartva Te is igazán elfogadó szövetséges, vagy barát lehetsz! 1. Amikor nem transz* emberekről beszélsz, használd a „cisznemű”, vagy „cisz” kifejezést az olyan transzfób kifejezések helyett, amik a transz* emberekre abnormálisként, furcsaként vagy betegként utalnak – mint pl. a „normális”!

2. Ne használj olyan transzfób kifejezéseket, mint a „travi”, „transzi”, „shemale”, vagy a „ladyboy”! Ezeket a szavakat arra találták ki, hogy bántsák és megsértsék vele a transz embereket (és hogy kétségbe vonják a nemüket).

3. Mindig azt a nevet használd, amin valaki bemutatkozik neked! NE kérdezz olyat, hogy mi az „igazi” neve! (Mindenkinek a választott neve az igazi neve jogi nemétől és nevétől függetlenül – tartsd ezt tiszteletben.)

4. Mindig a nemének megfelelően szólíts valakit! Ha esetleg nem vagy benne biztos, hogy hogy szólíthatod, vagy hogyan tekints rá, inkább kérdezd meg tőle udvariasan és bizalmasan!

5. Soha ne vond kétségbe valaki nemi identitását, mintha ez valami hamis, nem létező, erkölcstelen dolog, vagy betegség/trauma következménye lenne! Valaki nemét megkérdőjelezni súlyosan bántó dolog.

6. Soha ne tegyél fel kérdéseket valaki nemi szerveiről, vagy arról, hogy milyen sebészeti beavatkozásokon esett már át, vagy fog átesni a jövőben. Ahogy egy nem-transznemű embert sem illik a nemi szerveiről kérdezgetni, úgy egy transznemű embert sem.

7. Soha ne beszélj úgy valakiről, hogy „át”- vagy „férfivé/nővé operált”! Így beszélni valakiről sértő, ráadásul ezzel kétségbe vonod az adott személy nemi identitását. Az „átoperálás” kifejezést semmilyen körülmények között ne használd – ezt helyesen úgy mondják, hogy nemi helyreállító, vagy nemi rekonstrukciós műtét.

8. Ne tégy megjegyzéseket mások külsejére, nemének testi megjelenésére - főleg ne a transzneműségével és annak láthatóságával kapcsolatban – ha csak nem kér külön erre!

9. Ne kérd valakitől, hogy mutogasson magáról fényképeket az átmenete előtti életéből. Ugyancsak ne tegyél fel valakinek személyeskedő kérdéseket arról, hogy milyen volt az élete az átmenete előtt.

10. Soha ne kérdezd meg valakitől, hogy transznemű-e vagy sem (és ne is tégy erre utalásokat senkinek)! Ha igen és szeretne róla beszélni, úgy is megteszi – de tartsd tiszteletben, hogy ez az ő döntése kell, hogy legyen.

11. Soha ne out-olj egy transz személyt mások előtt! Ez a magánszféra része, tartsd ezt tiszteletben – attól, hogy valaki ezt elmondta neked, még nem jelenti azt, hogy ez másra is tartozik. Ugyancsak ne kérdezd meg valakiről a háta mögött, hogy transznemű-e.

12. Ne legyenek feltételezéseid valaki szexuális irányultságával kapcsolatban transz identitásából kiindulva! Transzneműként valaki épp úgy lehet leszbikus, meleg, biszexuális, vagy heteroszexuális, mint ciszneműként.

13. Segítsd környezetedet, hogy ők is transzbarát módon viselkedjenek! Ne toleráld a direkt, vagy akaratlan transzfób megnyilvánulásokat sem!