2013. április 29., hétfő

30+ példa a ciszneműek kiváltságos helyzetére

Ha cisznemű vagy, akkor az alábbi előnyöket fogod élvezni, pusztán identitásodhoz való illeszkedésed és ennek mások által való érzékelése miatt.

  
[Szöveg a képen: 
Lila: Néha olyan könnyű elfeledkezni róla, hogy milyen előnyös helyzetben is vagyunk.
Kék: Igazad van. Mi lenne ha megpróbálnánk kevesebbet visszaélni vele?
Lila: Rendben.]

A következőkben a ciszneműek kiváltságait soroljuk fel. Ha valaki nem ismerné a kifejezést, a „cisznemű“ azt jelenti, hogy a biológiai (vagyis születéskor észlelt) nemed megegyezik a nemi identitásoddal és ennek testi megjelenésével, vagyis az emberek helyesen ismerik fel a nemedet.

Ha ciszneműnek tartod magad, jó eséllyel soha eszedbe sem jutottak ezek a dolgok. Ha megpróbálod kicsit beleélni magad mások helyzetébe, rá fogsz jönni, hogy mennyi mindent kell még tennünk, hogy jobbá tegyük azoknak a transznemű embereknek az életét, akiknek nincsenek ilyen kiváltságaik.

Ha nem vagy biztos benne, hogy mit jelent a transzneműség fogalma, akkor ide kattintva olvashatsz róla többet.

Kérlek, írj nekünk megjegyzést, ha bármi hozzáfűznivalód vagy módosítási javaslatod van!
 1. Használhatod a nyilvános vécéket anélkül, hogy szóbeli zaklatástól, fizikai bántalmazástól, megszégyenítéstől vagy letartóztatástól kellene félned.
 2. Nyugodtan használhatsz olyan nyilvános helyeket, mint például edzőterem, strand, öltöző vagy bolti próbafülke anélkül, hogy megbámulnának, vagy hogy bármitől félned, vagy tartanod kéne.
 3. Idegenek nem vetemednek arra, hogy megkérdezzék, hogy milyen nemi szerveid vannak vagy hogyan élsz nemi életet.
 4. Az elfogadottságod, mint nő/férfi/ember nem azon múlik, hogy mennyi operáción estél át, vagy hogy mennyire úgy nézel ki, mintha nem transznemű lennél.
 5. Úgy járhatsz-kelhetsz a világban és vegyülhetsz el az emberek közt, hogy közben nem bámulnak és meresztgetik rád a szemüket folyamatosan, nem súgnak össze a hátad mögött, mutogatnak rád vagy nevetnek ki a nemed testi kifejeződése miatt.
 6. Bejuthatsz kizárólagosan nőknek/férfiaknak tartott rendezvényekre és nem leszel kizárva amiatt, hogy transz vagy.
 7. Idegenek azon a néven fognak hívni, amit te mondasz nekik és nem kérdezősködnek az „igazi neved“ (születési neved) felől és nem tartják fenn maguknak a jogot, hogy azon a néven szólítsanak.
 8. Nyugodtan bízhatsz benne, hogy nem a nemi identitásodon és ennek testi megjelenésén fog múlni, hogy megszerezz egy munkát, kibérelj egy lakást vagy megkapj egy hitelt.
 9. Nyugodtan flörtölhetsz, udvarolhatsz vagy kezdeményezhetsz kapcsolatot és nem kell attól félned, hogy a biológiai nemed miatt elutasítás vagy támadás ér és a partnereid sem fogják emiatt saját szexuális orientációjukat megkérdőjelezni.
 10. Hogyha az ügyeletre kerülnél, nem kell aggódnod azon, hogy a nemed miatt nem kapsz megfelelő orvosi ellátást vagy bármilyen egészségügyi problémádra úgy tekintenek, mintha a nemed következménye volna.
 11. Identitásodat nem minősítik pszichológiai és orvosi szempontból mentális betegségnek (nemi identitás zavarnak).
 12. Nem kell amiatt aggódnod, hogy olyan nemi elkülönítésen alapuló büntetés végrehajtási intézetben, fogdában, börtönben vagy fegyházban helyeznek el, amely nem egyezik a nemi identitásoddal.
 13. Nem néznek az utcán szexuális munkásnak pusztán csak a nemed testi kifejeződése miatt. 
 14. Nem kell hosszadalmas pszichológiai és egyéb vizsgálatokon keresztülmenned csak azért, hogy hivatalosan is elismerjék a nemedet és hogy ehhez megfelelő medikális segítséget kapj.
 15. Nem kell igazolnod a jogod, hogy a queer mozgalom része legyél, a melegek és leszbikusok nem próbálnak kizárni a jogi egyenlőségükért vívott küzdelmükből a nemi identitásod miatt (vagy bármilyen más egyenlőségi mozgalomból, beleértve a nőjogi mozgalmakat).
 16. Nem kell tartanod attól, hogy transzneműséged miatt szóbeli, fizikai vagy szexuális bántalmazás, erőszakos bűncselekmény, akár gyilkosság áldozata leszel.
 17. Ha meggyilkolnának (vagy bármilyen más bűncselekményt követnek el ellened) a nemed testi megjelenését nem használnák arra, hogy a gyilkosságot megindokolják, sem arra, hogy a gyilkost mentegessék.
 18. Könnyedén találsz magadnak példaképeket és pártfogókat, akikkel osztozni tudsz az identitásotokban.
 19. A hollywoodi filmek és televíziós programok pontosan ábrázolják a hozzád hasonló nemű embereket és nem kizárólag a történet túldramatizálására vagy poénok alapjául használják. 
 20. Elvárhatod, hogy mindenki akivel megosztod, érteni fogja az identitásodat és nem fogja azt gondolni, hogy csak össze vagy zavarodva,  félre vagy vezetve vagy valamiféle szörnyszülött vagy.
 21. Vásárolhatsz a nemi identitásodnak megfelelő ruhákat, anélkül, hogy az eladók megtagadnák a kiszolgálást vagy a nemi szerveidről kérdezősködnének.
 22. Vásárolhatsz a nemi önkifejeződésedhez illő cipőket, anélkül, hogy külön csináltatnod, vagy speciális méretben rendelned kéne őket.
 23. Idegenek nem fognak sértegetni és megbámulni, ha a személyidben vagy a jogosítványodban szereplő név és nem nem egyezik azzal, amit ők gondoltak rólad a testi megjelenésed alapján.
 24.  Az adatlapokon mindig szerepel a nemed mint felkínált opció.
 25. Az adatlapokon anélkül be tudod jelölni a nemed, hogy bárki megkérdőjelezzen vagy hazugsággal vádoljon téged. Igen, ez gyakran megtörténik.
 26. Nem kell félned a rendőrökkel való találkozástól a nemi identitásod miatt.
 27. Bárhova elmehetsz a barátaiddal előzetes tervezés nélkül, mivel biztos lehetsz benne, hogy ott majd lesz olyan vécé, amit használhatsz.
 28. Nem kell a szüleidet meggyőznöd a valódi nemedről és/vagy nem kell újra és újra elnyerned a szüleid és testvéreid szeretetét és tiszteletét.
 29. Nem kell újra és újra emlékeztetned szélesebb családodat a megfelelő nemű személyes névmás használatára.
 30. Nem kell féltened a gyermekedet, szeretteidet attól, hogy nemi identitásod miatt csúfolják, kérdőre vonják, kirekesztik őket vagy megpróbálják ellened fordítani.
 31. Nem kell a régi fényképekkel foglalkoznod, amelyek nem azt tükrözik, hogy ki vagy valójában.
 32. Biztos lehetsz benne, hogy akivel együtt jársz nem csak kíváncsiságból van veled, vagy a nemi identitásodhoz kötődő valamiféle rögeszméje miatt (például egy transszal szexelés „újdonsága“ miatt).
 33. Úgy tehetsz, mintha a testi adottságok és a társadalmi nem szükségszerűen összetartoznának, amikor a lányok és a fiúk közötti különbségről beszélgetsz gyerekekkel, ahelyett, hogy elmagyaráznád a helyzet valódi bonyolultságát.

Írta: Sam Killermann 
Eredetileg megjelent: It’s Pronounced Metrosexual 
Fordította: Szűcs Eszter