2013. március 24., vasárnap

Mi az a Transznemű Láthatóság Napja?

Miért ne kezdeményezhetne a transz közösség, vagy valaki egy olyan eseményt is, ami azt ünnepli, akik vagyunk?


Mostanra már sok ember tud a Transznemű Emlékezés Napjáról (angolul Transgender Day of Remembrance – TDOR), amit november 20-án tartanak, hogy megemlékezzenek a transzfób erőszak áldozatairól.

Az évek során többen is kérték, hogy legyen a TDOR egy boldogabb, ünneplősebb esemény, de ezt az alapítók és mások is ellenezték. A TDOR-nak fontos szerepe van abban, hogy felhívja az emberek figyelmét a transzfób erőszakra.

Rachel Crandall, a Transgender Michigan vezetője volt az egyik, aki feltette a kérdést: miért ne kezdeményezhetne a transz közösség, vagy valaki egy olyan eseményt is, ami azt ünnepli, akik vagyunk?

Ezután azt kérdezte: „Miért ne lehetnék én ez a valaki?” – ez vezetett a Transznemű Láthatóság Napjának megszervezéséhez. Így született az első Transznemű Láthatóság Napja.

Rachel célja a Transznemű Láthatóság Napjával, hogy a transz közösségen belüli jó dolgokra is koncentráljunk, és ne csak az elhunytakra emlékezzünk. 
 „Az emlékezés napja az, ami. Megemlékezik azokról, akik meghaltak.” mondta. „Ez pedig az élőkről szól”.

Bár az általa szervezett esemény Michigan központú, de a facebook oldalának köszönhetően gyorsan terjed az ötlet az egész világon és más helyi rendezvények is szerveződnek a mintájára.

Mire Március 31. lesz, reméljük, hogy egy olyan rendezvényen vehetünk részt, amelyre legalább ugyanannyian felfigyelnek majd, mint a Transznemű Emlékezés Napjára!